Поділитись:

Валерія Гонтарева йде з посади голови Нацбанку?

Понеділок, 27 лютого 2017, 10:56
Валерія Гонтарева йде з посади голови Нацбанку?

Голова Нацбанку України Валерія Гонтарева після 2,5 років роботи у фінустанові вирішила піти у відставку.

Про це пише РБК-Україна.

"Лава запасних" – тих, хто може замінити Гонтареву в НБУ, невелика.

Час йти

Про те, що глава Нацбанку Валерія Гонтарева "категорично налаштована" змінити місце роботи, РБК-Україна повідомили відразу кілька незалежних джерел.

"Вона давно говорила, що дико втомилася. Її основним останнім завданням був "Приват" (націоналізація Приватбанку, – ред.), і вона це зробила. Професійно вона своє завдання в НБУ виконала", – розповів співрозмовник видання в банківських колах.

"Вона зробила те, що до неї ніхто не робив, а один, наприклад, став Першим віце-прем'єром (йдеться про Степана Кубіва, який до Валерії Гонтаревої очолював Нацбанк, - ред.). Вона вичищала банківську систему, і націоналізація Приватбанку стала тією "брудною справою", зобов'язання щодо якої до неї ніхто на себе брати не хотів, – зазначає один з депутатів парламентської фракції Блок Петра Порошенка. – Треба також сказати, що Міністр фінансів Олександр Данилюк теж разом з НБУ займався "Приватом". З цим він впорався добре, на відміну від інших напрямків".

Це вже не перша спроба Гонтарєвої скласти з себе повноваження глави Нацбанку за більш ніж 2,5 року роботи. Незважаючи на вимоги парламентської опозиції, періодичні мітинги вкладників і проблемних позичальників, конфлікти з власниками банків, зокрема з Ігорем Коломойським, який контролював ПриватБанк, президент Петро Порошенко не наважувався направити подання на зняття Валерії Гонтаревої. Цього разу, швидше за все, глава держави задовольнить прохання глави регулятора.

"Рішення по ній прийнято. Шукають нового голову, – зазначив співрозмовник РБК-Україна в оточенні президента. – Вона не писала заяву, але заявила складу правління Нацбанку, що йде з посади".

Основною причиною звільнення є ПриватБанк.

"Вона вважає, що влада нічого не робить проти Коломойського", – розповідає джерело в оточенні президента.

"Її ніхто не підтримує, а в ЗМІ поливають брудом. Мені здається, що вона просто втомилася і нічого більше, крім негативу, вже нічого не отримає, якщо залишиться в Нацбанку", – додає співрозмовник РБК-Україна в уряді.

Тим більше, якщо наступним Міністром фінансів стане нинішній глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, що після низки скандалів з участю чинного глави Мінфіну всерйоз розглядається в якості кандидата на цю посаду. Джерела в Раді та уряді не виключають такої перестановки або навіть відставки всього уряду. Президента нібито не влаштовує самостійність і незалежність нинішнього прем'єра, який "перестав прислухатися" до рекомендацій Банкової. Втім Южаніна неодноразово заявляла про відсутність у неї міністерських амбіцій, пояснюючи, що в статусі депутата і голови комітету вона може робити набагато більше.

"Ми розуміємо рішення Валерії Олексіївни. Далі реформ в НБУ буде не так багато, тому краще піти сьогодні, ніж потім", – говорить один з банкірів.

За даними РБК-Україна, Гонтарева хоче повернутися в приватний сектор, не виключено, що в компанію ICU (група "Інвестиційний капітал Україна", - ред.), де до призначення в НБУ вона займала пост голови ради директорів. Враховуючи той факт, що ICU має колосальний вплив на формування економічної політики в країні, Валерія Гонтарева зможе впливати на ту саму банківську сферу.

Багато кликаних, але мало покликаних

"Лава запасних" – тих, хто може прийти на зміну Валерії Гонтарєвої, не настільки вже й довга. Багато хто хотів би зайняти цей пост, але не всі влаштовують президента і коаліцію. Одним з перших кандидатів, як в оточенні Петра Порошенка, так і в парламенті і серед банкірів називають екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. У теж час його соратники відзначають, що прихід Яценюка в Нацбанк – це "нісенітниця".

"Не царська це справа. Він спілкується зі світовими лідерами, наприклад, з Меркель, невже ви думаєте, що він піде в НБУ?" – реагують на запитання РБК-Україна відразу кілька депутатів фракції "Народний фронт". Яценюк вже розглядався на цей пост раніше – перед тим, як піти з поста Прем'єр-міністра. Зараз же, кажуть його соратники, у нього президентські амбіції і "вбивати" і без того невисокий рейтинг, відповідаючи за курсові коливання, йому не віигідно. Однак відразу кілька джерел підтверджують, що саме лідер "Народного фронту" зараз є кандидатом №1 на місце голови НБУ.

"Йому запропонували, але він, як розумна людина, не хоче на себе брати. Але в ньому зацікавлені, переговори ведуться", – говорить представник банківського сектору. "Яценюку запропонували, але він не дуже хоче", – додає співрозмовник РБК-Україна в уряді.

Депутати з НФ кажуть, що увагу слід звернути на голову парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергія Рибалка з Радикальної партії Ляшка.

"В Олега Ляшка зараз "золота акція" в парламенті, і для того, щоб задовольнити його, йому можуть запропонувати кандидатуру від його фракції", – зазначає один з депутатів НФ.

Як відомо, Олег Ляшко неодноразово і емоційно висловлювався проти нинішнього глави Нацбанку і систематично виступав за її відставку. У той же час схвалення кандидатури Рибалка малоймовірне, оскільки він не має досвіду роботи в банківському секторі, як того вимагає законодавство. Втім парламент вже демонстрував свої можливості в ухваленні змін щодо вимог до претендентів на ту чи іншу посаду.

Серед претендентів називають і голову правління націоналізованого Приватбанку Олександра Шлапака.

"Він оре, не видно, що він "сидить на валізах". Але, справедливості заради, квартиру в Дніпрі він не зняв, на відміну від всієї решти нової команди", – зазначає один з банкірів. В оточенні президента вважають кандидатуру Шлапака малоймовірною, оскільки він – "не людина президента".

За інформацією РБК-Україна, серед кандидатів є і президент України 2005-2010 років Віктор Ющенко. Деякі банкіри зазначають, що нібито його люди вже були в НБУ, придивлялися і "вивчали ситуацію зсередини".

"З тих, кого називали в якості спадкоємців Гонтаревої, – Олександр Савченко (заступник голови правління НБУ в 2005-2009 роках, - ред.). Він хоче, але його не підтримають. Є Стельмах (Володимир Стельмах, голова Нацбанку у 2008-2010 роках, - ред.), йому пропонують, але він не хоче. Є улюбленці журналістів – Богдан Данилишин (голова ради Нацбанку, - ред.), бізнесмен Сергій Тігіпко, але їх навіть не розглядають. Ющенко влаштував би всіх. Він, до речі, зміг би налагодити і взаємодія з МВФ", – розповідає один з банкірів.

У бізнес-колах також кажуть, що Віктор Ющенко розглядається на посаду голови Нацбанку. Є і ще один плюс на користь кандидатури Ющенка. Він, як ніхто інший, "прив'язав" би Радикальну партію до коаліції. У Ющенка склалися теплі і неформальні стосунки з Ляшком. Він навіть думав вступити в ряди РПЛ. Поки ж він водить партійців в ополонку, як це було на Водохреща. Якби Віктор Ющенко знову став головою НБУ, у РПЛ більше не було б можливостей критикувати монетарну політику в країні, і фракція могла б офіційно, а не через підписання якихось "меморандумів", повернутися до лав парламентської коаліції, тим самим припинивши чутки про швидкі перевибори парламенту.

Натомість у Нацбанку спростовують інформацію про намір Гонтаревої піти з посади.

"У відповідь на запити ЗМІ, прес-служба не підтверджує інформацію щодо відставки Голови НБУ Валерії Гонтаревої. Як ви знаєте, НБУ традиційно за місяць повідомляє про майбутні зміни у складі Правління. Такого повідомлення не було, а отже інформація не відповідає дійсності.

Наразі усі члени Правління працюють за планом та мають щільний графік роботи", – йдеться у повідомленні.

Надрукувати
мітки:
коментарів