Поділитись:

Як військовим під час відпустки виїхати за кордон: досвід лучанина та пояснення прикордонників (фото, відео)

Середа, 16 серпня 2023, 23:39
Як військовим під час відпустки виїхати за кордон: досвід лучанина та пояснення прикордонників (фото, відео)

Богдан Климчук у лавах збройних сил України захищає Україну. Нещодавно у військовослужбовця була десятиденна відпустка під час якої він разом з мамою поїхали на відпочинок за кордон.

Нині військовослужбовець повернувся у зону бойових дій, але погодився розповісти Суспільному про свій досвід. Також про перетин кордону військовослужбовців під час відпустки розповів керівник пресслужби Західного регіонального управління ДПС України Роман Павленко.

Досвід перетину кордону військовослужбовцем

— Від початку повномасштабної війни ви пішли спершу в тероборону, згодом потрапили до лав ЗСУ, не маючи жодного військового досвіду. Яку військову професію опанували за цей час? Що ви зараз на фронті робите?

Я зв’язківець, дійсно нова професія для мене, але справляюся.

— Це була перша ваша відпустка від початку повномасштабної війни?

Це була перша відпустка за півтора року.

— Як і коли ви дізналися, що під час відпустки можете поїхати за кордон?

Я дізнався від туриста, в мене є турагентство, яким зараз займається мій колега. Він написав мені, що він хотів би поділитися досвідом, щоб я розповів іншим солдатам, тому що він, так само як і я, вважає, чим більше людина подорожує, вона краще розвивається, збільшує свій світогляд, краще відпочиває.

Як військовим під час відпустки виїхати за кордон: досвід лучанина та пояснення прикордонників (фото, відео) 

— Що для цього було потрібно зробити?

В першу чергу, солдат пише рапорт, у війську без цього ніяк. Просто ти в рапорті зазначаєш місце свого відпочинку безпосередньо в Україні й закордоном. Дуже важливий момент взаємовідносин у військовій частині, тому що, якщо нема довіри до військовослужбовця, не факт, що його відпустять.

— Тобто командир ухвалює рішення, відпускати чи ні?

Так. Тому що командир підписує.

— Богдане, коли ви перетинали кордон, були якісь труднощі?

Багато моїх колег їздили перед тим, то я знав, що жодних проблем не виникало. Власне, у мене теж жодних проблем не виникло.

— Не було сумнівів, чи варто зараз саме їхати за кордон під час повномасштабної війни?

Абсолютно, тому що це дає можливість, перше, провести якісніше час зі своїми близькими, я їздив не сам і думав, в першу чергу, про здоров’я своїх близьких. І відверто кажучи, коли ти в Україні, все одно … ну ти від війни ніяк не втечеш, якби ти не хотів, ні за кордон, чи куди. Ти все одно думками будеш тут, але коли ти вдома, ти зустрічаєш близьких, ти ходиш по вулиці, вони тебе розпитують постійно, що там, як там, і ти ніби вдома, але все одно далі на службі. Для мене було цікаво поєднати можливість поїхати в нову країну плюс вивести маму на море.

Як військовим під час відпустки виїхати за кордон: досвід лучанина та пояснення прикордонників (фото, відео) 

— Ви бувалий мандрівник, бізнес, яким ви займалися у цивільному житті, пов’язаний з туристичними мандрівками. Як цього разу обирали країну чи країни для подорожі?

Я хотів поїхати в Словенію і повернутися через Хорватію. В принципі, все заплановане здійснив. Правда, поїздка була така трішки "галопом по Європі: 5 днів, на 6-тий зранку ми вже були вдома. Але все встигли, навіть, і в морі трішки скупатися.

— Ви згадали, що подорожували з мамою?

Так, з мамою і двома друзями. Близьким не легко, особливо от матерям, як-не-як, але вони постійно теж думками з нами, мама взагалі вперше за 30 років виїхала на відпочинок такий морський, перший раз за кордон, це досить таки непоганий був варіант і відпочити, і допомогти мамі відійти думками.

Пояснення Держприкордонслужби

— На яких підставах військовослужбовці під час відпустки мають право виїхати за кордон?

Наразі військовослужбовці за рішенням своїх командирів під час планової відпустки мають право виїзду за межі України. Дана норма була визначена постановою Кабінету міністрів України № 69 від 27 січня цього року. Пунктом 2/15 постанови Кабінету міністрів № 57, до якої 69-тою постановою була внесене дана норма зазначається: у разі введення в Україні воєнного стану пропуск військовослужбовців через державний кордон здійснюється уповноваженими особами Держприкордонслужби, на підставі прийнятих міністром оборони, керівником іншого утвореного відповідно до закону військового формування, керівником правоохоронного органу спеціального призначення, керівником розвідувального органу рішень щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони, тобто керівникам надаються права надати відпустку з виїздом за межі України.

Як військовим під час відпустки виїхати за кордон: досвід лучанина та пояснення прикордонників (фото, відео) 

— Які документи має показати військовослужбовець у пункті пропуску?

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон, відповідно, якщо він військовослужбовець і особа віком від 18 до 60 років чоловічої статі, якому є обмеження для виїзду за кордон, то відповідно посвідчення військовослужбовця дійсне і відпускний квиток, де зазначається надання йому права під час відпустки виїзду за кордон на певний період.

— Тобто на час відпустки?

Звісно, якщо людина перебуває у відпустці, наприклад, з 10 числа, то 9-ого він не може покинути територію України.

— Чи ведете статистику, скільки військовослужбовців скористалися цією нагодою?

Не ведемо.

Надрукувати
мітки:
коментарів