Поділитись:

Волинський центр туризму підозрюють у плагіаті

П'ятниця, 24 лютого 2017, 09:50

Представник у Волинській області Українського національного інституту пам'яті Леся Бондарук звинуватила Волинський центр туризму у плагіаті маршрутів для екскурсій місцями діяльності УПА.

Про це вона написала у Facebook, прикріпивши скриншоти.

З її слів, 24 лютого у Волинському центрі туризму, спорту та екскурсій відбувся регіональний семінар з питань національно-патріотичного виховання. У своєму виступі Леся Бондарук згадала про те, що у 2010-2011 роках, працюючи вчителькою луцької гімназії, у співпраці з волинським Пластом здійснили проект "Маршрути поколінь". Одним із результатів був випуск путівника "Маршрути поколінь: героїчними стежками УПА на Волині". Цей путівник вільно виклали в інтернет, але тоді він не зацікавив владу. Історик поцікавилася, чому Волинський центр туризму не розробив жодного подібного нового маршруту чи свого власного краєзнавчого маршруту, не пов'язаного з релігійними чи літературними пам'ятками, які успадкували з минулого. А на сайті центру запропоновані пропозиції про славну діяльність радянських партизанів.

До кінця роботи семінару із сайта Волинського центру туризму розклад ближніх екскурсій зник.

"Лишилися лише мої скріншоти, де чітко видно вчорашнє число на календарі та сьогоднішня пуста сторінка. Кураторка роботи Центру туризму з обласного управління освіти Малащук Оксана Григорівна вирішила заперечити мій закид у виступі щодо нових маршрутів для екскурсій та принесла брошуру, яку, за її словами, розробили працівники Волинського центру туризму місцями діяльності УПА", – пише Леся Бондарук.

Однак, запевняє вона, у цій брошурі під назвою "Героїчні стежки українського народу" (Луцьк, 2016) тексти про Вовчак, Новий Загорів та Колківську республіку просто переписано з путівника "Маршрути поколінь: героїчними стежками УПА на Волині".

"Там немає жодних посилань на авторський колектив нашого путівника. Автором тексту про Новий Загорів є відомий письменник Петро Боярчук, я ж писала розділ про Вовчак і Колківську республіку. Натомість у брошурі Центру туризму вказано, що упорядниками є Павлюк Катерина Ярославівна, заступник директора Центру туризму спорту та екскурсій, а також Кравчук Інна Володимирівна, методист Центру туризму спорту та екскурсій, а рецензентом була Мацишин Марія Ярославівна, інструктор із туризму, спорту та екскурсій", – зазначила Бондарук.

На зауваження про плагіат Оксана Малащук із обласного управління освіти відповіла, що саме так "нові автори" використовують те, що було зібрано та упорядковано раніше.

"Люди, які вчать вчителів, як працювати з учнями у краєзнавчо-пошуковій роботі, спрямованій на національно-патріотичне виховання, самі не здатні створити свій авторський текст і не відчувають вини у плагіаті. То, можливо, потрібні кадрові рішення щодо них?" – підсумувала Бондарук.

Надрукувати
мітки:
коментарів