Поділитись:

Яценюк вирішив звільнити в.о міністра екології

Середа, 27 січня 2016, 14:20
Яценюк вирішив звільнити в.о міністра екології

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вирішив звільнити в. о. міністра екології Сергія Курикіна за підсумками службового розслідування.

Голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко на засіданні Кабміну розповів підсумки службового розслідування стосовно чиновників Мінекології. Повідомляє "112 Україна"

"За результатами розслідування я виношу на уряд рішення про звільнення із займаної посади в. о. міністра екології та природних ресурсів. По-друге, звільнення відповідних посадових осіб, які визначені в акті. Третє – звільнення керівника державного підприємства. Але, четверте, найважливіше, щоб не сталося, як завжди, коли звільнили, і потім вони зібрали речі та тихо пішли, не зазнавши реальної відповідальності. Ось цей акт службового розслідування, по-перше, я прошу зняти з нього гриф для службового користування, друге, сьогодні я його передаю до НАБУ", - сказав прем'єр-міністр.

Ващенко уточнив, що вноситься подання про звільнення з посади заступника міністра Курикіна Сергія, який згідно з розпорядженням Кабміну від 12 серпня 2015 виконує обов'язки міністра екології та природних ресурсів України, а керівництву Мінприроди - звільнити директора департаменту кліматичної політики Вежніна Владислава та відсторонити від виконання обов'язків директора ДП "Укрекоінвест" Коваля Олексія.

"На виконання доручення прем'єр-міністра від 12 січня Нацдержслужбою спільно з представниками секретаріату Кабміну, ДФС, Державної фінансової інспекції, Нацполіції й Антимонопольного комітету було проведено службове розслідування щодо можливого неналежного виконання посадовими особами Мінекології службових обов'язків під час організації та проведення конкурсних торгів із закупівлі робіт з капремонту, реконструкції систем освітлення з заміною освітлювальних приладів на світлодіодні мережі зовнішнього і внутрішнього освітлення, які реалізуються у напрямках екологічних інвестицій, згідно Кіотського протоколу", - сказав він.

За його словами, не було здійснено належний і якісний розгляд проектів. Він зазначив, що більшість проектів, які були включені в план заходів, схвалені ще в 2013 році, і щодо них міністерством не був забезпечений процес актуалізації.

"Така бездіяльність, враховуючи умови укладених додаткових договорів, створює ризик невикористання більш ніж 140 млн грн і необхідності їх повернення японським контрагентам. Представниками ДФС, ДФІ і Нацполіції встановлені численні порушення, що мали місце під час організації та проведення відповідного тендеру, до таких дій призвели відсутність контролю та службова недбалість з боку в. о. міністра Курикіна Сергія Івановича та директора департаменту кліматичної політики Вежніна Владислава", - пояснив він.

Ващенко повідомив, що на підставі зібраних у ході проведених превентивних заходів матеріалів 22 січня було відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 15 КК України.

Він додав, що відсутність належного контролю з боку Курикіна і Вежніна, ігнорування інформації Нацполіції та подальші їхні дії могли призвести до заподіяння збитків державі у розмірі 550 млн грн.

"У діях посадових осіб ДП "Укрекоінвест", яким було доручено організацію зазначених торгів, так само вбачаються ознаки порушення, які мають бути розглянуті та належним чином кваліфіковані правоохоронними органами", - пояснив він.

Підсумовуючи, він сказав, що керівництво Мінекології не зреагувало на своєчасні попередження правоохоронних органів щодо ознак фіктивності учасника тендеру, не забезпечило належний контроль та здійснення процедур закупівель ДП "Укрекоінвест" і не було вжито заходів із запобігання порушення під час проведення закупівель.

Ващенко повідомив, що 23 січня АМКУ прийняв рішення про скасування результатів зазначених торгів у зв'язку з порушенням законодавства про держзакупівлі.

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 квітня 2024
22 квітня 2024
16 квітня 2024
30 березня 2024
27 березня 2024
07 березня 2024
15:50
05 березня 2024
15:02
10:13
12 лютого 2024
06 лютого 2024