Поділитись:

Колишнього генерала СБУ Шайтанова посадили на 12 років за державну зраду

Понеділок, 14 серпня 2023, 13:58
Колишнього генерала СБУ Шайтанова посадили на 12 років за державну зраду

Колишнього першого заступника керівника Центру спеціальних операцій «А» СБУ генерал-майора Валерія Шайтанова суд визнав винним у державній зраді, замаху на вчинення терористичного акту, а також зберіганні боєприпасів та засудив до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

У понеділок, 14 серпня, Шевченківський районний суд м. Києва визнав колишнього першого заступника керівника Центру спеціальних операцій «А» СБУ Валерія Шайтанова винним у державній зраді, закінченому замаху на скоєння терористичного акту, а також незаконному поводженні з вогнепальною зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Його засудили до 12 років за ґратами з конфіскацією майна.

Прокурори у суді довели, що генерал-майор СБУ збирав інформацію, яка становила державну таємницю, та передавав її представникам РФ.

Слідство встановило, що посадовець перебував на агентурному зв’язку під псевдонімом «Бобиль» у полковника ФСБ РФ Ігоря Єгорова. Останній під позивним «Ельбрус» був одним з організаторів окупації та розгортання терористичної діяльності на Донбасі влітку 2014 року, зазначать в СБУ. Також було встановлено, що Шайтанов збирав і передавав російській стороні інформацію про таємні операції в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників, про оперативників і контррозвідників СБУ тощо.

Крім того, за завданням спецслужб РФ Шайтанов підшуковував осіб серед колишніх військовослужбовців СБУ для вчинення теракту – вбивства чеченського активіста та ветерана війни Адама Осмаєва

«Його метою було вбивство майора ЗС Чеченської Республіки Ічкерія, який з лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва. Тоді правоохоронці попередили вбивство, заплановане спецслужбами РФ», – зазначили в Офісі генпрокурора.

Кримінальне провадження стосовно співробітника Департаменту служби контррозвідувальних операцій ФСБ РФ, який завербував засудженого, наразі перебуває на заочному розгляді у суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів