Поділитись:

Як у Володимирі 150 років тому варили преміальне пиво (фото)

П'ятниця, 11 серпня 2023, 10:08
Як у Володимирі 150 років тому варили преміальне пиво (фото)

Під час археологічних робіт на теплотрасі, у рамках виконання проєкту реконструкції міських тепломереж, археологічна експедиція знайшла фрагменти двох скляних пляшок, на яких можна прочитати напис польською «własność… Drozdowskiego» («власність … Дроздовського»).

Оскільки на місці розкопок раніше знаходились торгові лавки та заклади – у працівники сторико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» вирішили більше дізнатись про людину, прізвище якого було викарбувано. І їм вдалось знайти інформацію про броваря Лютославського – вихідця зі знатного роду, власника пивоварні у селі Дроздово.

Як у Володимирі 150 років тому варили преміальне пиво (фото) Як у Володимирі 150 років тому варили преміальне пиво (фото) Як у Володимирі 150 років тому варили преміальне пиво (фото) 

З чого все починалось

Після скасування кріпосного права, багато поміщиків опинились у скрутному становищі і їм довелось повністю перебудовувати свій звичний уклад життя та шукати нові джерела доходу. Багато кому, через труднощі з кредитуванням, часто доводилося вдаватися до лихварства, і це стало початком розорення багатьох маєтків.

Однак, деякі землевласники все ж змогли використати умови своєї власності, оскільки, уважно придивившись майже у кожному великому маєтку можна було знайти місцеві багатства, які можна було б використати у промисловості. У деяких з них були родовища доброї глини, що посприяло виникненню цегельних заводів, достатній рівень води допомагав встановленню млинів, торф забезпечував дешеве паливо, а в іншому місці хороша вода дозволяла відкрити пивоварню.

Ті власники, які вибрали шлях розвитку промисловості, першими здобули незалежність і, крім доходів від виробництва, також збільшили дохід сільського господарства від своїх товарів. Національні інституції радо приймали промислових фермерів серед своїх клієнтів.

Одним із прикладів успішного поєднання промисловості та сільського господарства був пивоварний завод Дроздовський. Цей заклад, свого часу – один із найбільших у своєму роді, не був побудований відразу; він був створений саме через потребу врятуватися від труднощів після 1864 року. У той час винокурний завод у Дроздово згорів, і старий власник, продаючи землю заводу, рекомендував вживати чудову джерельну воду, «неоціненну», за його словами, для варіння пива і заснувати пивоварню замість винокурні, стверджуючи, що ця вода принесе вам мільйони. Можливо, до поради старого практика не прислухалися б, якби не та обставина, що цей винокур просив дозволу на кожне велике свято робити собі діжку пива, яке він варив у казані просто неба.

Людиною, яка придбала колишній винокурний завод був пан Францішек Лютославський, міщанин з Ломжі, активний, енергійний, наполегливий і освічений. Він мав першокласну сільськогосподарську професійну освіту, яку спочатку здобув у чудовій школі в Мерімонті, а потім продовжив численні поїздки за кордон, про які він залишив кілька пізніше опублікованих корисних для практиків нотаток.

Беручи до уваги хорошу якість води, особливо для пива, у поєднанні з тодішніми невеликими перспективами прибутку від винокурні, власник вирішив заснувати невелику пивоварню звичайного пива в старій будівлі винокурні, настільки малу, що її виробництво становило лише кілька сотень рублів на рік.

Це було у 1862 році. Перші кілька років зростання виробництва було незначним і лише в 1866 році кілька бочок для так званого баварського пива помістили в яму, викопану в землі, обшиту дошками. Це був перший льодовник на пивоварні.

У наступному, 1867 році, це пиво отримало визнання на виставці у Варшаві, а виробник був нагороджений бронзовою медаллю за мед і пиво. Ця нагорода привернула увагу громадськості до пивоварні «Drozdowski», та надихнула власника на подальший розвиток підприємства. Борючись із різноманітними труднощами, з незадовільними комунікаціями, Дроздовська пивоварня завойовувала все більший ринок.

У 1873 році пивоварня отримує медаль у Відні, в 1874 році на Варшавській виставці першу премію – золоту медаль, в 1876 році медаль на виставці у Філадельфії, в 1878 році золоту медаль в Парижі. Згодом власник відкриває власні склади у Варшаві та на території колишньої Російської імперії, що на той час було сенсаційним досягненням. Ринок збуту на сході був дуже широким, оскільки на той час Російська імперія не мала власного виробництва пива. Вірогідно, саме у цей період пиво стало доступним у Володимирі.

Дроздовська пивоварня, швидко розширюючи сферу збуту, вже за декілька років почала потребувати збільшення виробництва. Вирішували: перебудовувати наявну пивоварню, або будувати повністю новий завод. Власник пішов останнім шляхом. Відвідавши багато подібних заводів за кордоном, він доручив виконання планів і постачання новітніх машин і обладнання заводу «Германія», який спеціально займався будівництвом пивоварень у саксонському Хемніці. Нову пивоварню було запущено 13 січня 1879 року.

Як у Володимирі 150 років тому варили преміальне пиво (фото) 

Нова пивоварня

Це був значно більший завод з виробничою потужністю 600 000 галонів в рік. У центрі корпусу розміщувалась фактична пивоварня. Праву частину корпусу займало сушильне приміщення та пристрої для очищення солоду та ячменю; остання була особливо ретельно прикрашена. Солодовні розташовувались у склепінчастому підвалі правого павільйону. За межами центрального корпусу, в задньому павільйоні, знаходилась парова машина потужністю 30 кінських сил і два котли Haenschel, один з яких забезпечував роботу установки, а інший був резервним. Далі за котлами знаходилась механічна майстерня з кузнею, токарним і свердлильним цехом, який обслуговував не тільки місцевий завод і ферму, але й приймав токарні верстати для ремонту від інших клієнтів. Парова машина, крім того, переміщувала сталевий трос лісопильні та теслярський верстат для заглушки дощок, який досі використовувався виключно для використання фабрикою, тепер був залученим у виготовленні деревних матеріалів.

Найбільше цінувалось березневе пиво. Відомо, що пивоварня і далі отримувала медалі – у Відні в 1884 році, та у Лондоні в 1907 році.

Після смерті Францішека Лютославського у 1891 році, роботу пивоварні «Drozdowskа» вже так добре була налагоджено, що було достатньо просто підтримувати виробництво у тому ж напрямку. Пивоварний завод перейшов у власність синів Францішека Лютославського.

Те, що традиція збереглася, що пиво не втратило нічого зі своїх цінних властивостей, свідчить той факт, що відтоді річне виробництво зросло втричі.

Як у Володимирі 150 років тому варили преміальне пиво (фото) Як у Володимирі 150 років тому варили преміальне пиво (фото) 

Занепад виробництва

Однак, дві Світові війни знищили виробництво. У повоєнні роки вціліле обладнання пивоварні за дивним збігом обставин опинилося на білостоцькій пивоварні «Dojlidy», тому реконструкцію призупинили.

У 90-х роках ХХ століття підприємець з Ломжі Чеслав Водоловський придбав територію колишньої пивоварні у Садівничо-Бджолярського Кооперативу. Історія запущеної пивоварні в Дроздово коротка. Нова пивоварня була побудована на базі старої, за основу також взято ту саму свердловину з кришталевою джерельною водою. Виробництво пивоварні розпочато 13 червня 1995 року, а перший розлив пива відбувся 13 липня 1995 року. Виробництво тривало недовго, тому що незабаром пивоварня розвалилася, ймовірно, через відсутність пастеризатора в пивоварні.

Наразі від колишньої пишноти пивоварні залишилися лише величезні підвали та залишки розвалених стін.

Анастасія Бабенко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів