Поділитись:

ЗАЕС – на межі блекауту: втрачене живлення з основної лінії

Четвер, 10 серпня 2023, 09:20
ЗАЕС – на межі блекауту: втрачене живлення з основної лінії

Окупована Запорізька АЕС у ніч проти 10 серпня втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі та знову опинилася на межі блекауту.

Про це повідомляє «Енергоатом».

ЗАЕС уночі втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Після цього станцію довелося переключити на єдину доступну резервну лінію напругою 330 кВ. Якщо буде відключена і ця лінія, станції загрожує втрата зовнішнього живлення (блекаут).

«У разі цього сценарію головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані "гарячий зупин", який окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання)», – зазначили в «Енергоатомі».

Якщо АЕС повністю втратить зовнішнє живлення, то відключаться головні циркуляційні насоси станції і енергоблок перейде в режим «природної циркуляції», пояснив т.в.о. виконавчого директора компанії «Енергоатом» Тарас Ткач.

«У цьому випадку необхідно терміново «розхолодити» його за умов відсутності охолоджуючих насосів», – наголосив Ткач.

У компанії додали, що такий режим є важким для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблоку.

В «Енергоатомі» наголосили, що подальша окупація ЗАЕС та керування станцією нелегітимним та непідготовленим російським керівництвом постійно наближає АЕС до катастрофи.

«Саме тому Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК «Енергоатом», із подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об’єкта», – заявили в «Енергоатомі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів