Поділитись:

На Волині заборонять ловити раків

Вівторок, 08 серпня 2023, 17:48
На Волині заборонять ловити раків

З 15 серпня по 30 вересня 2023 року на території Волині діятиме заборона на вилов раків. З відповідним наказом Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Волинській області можна ознайомитись за посиланням.

Про це інформує Рибоохоронний патруль Волині.

«Заборона встановлюється з метою збереження та охорони популяції раків у період їх другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі. Линька триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може тривати від одного до півтора місяця. Линяють раки не у норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони найменш захищені. Під час линьки раки малорухомі, що робить їх легкою здобиччю для браконьєрів», – йдеться у повідомленні.

За вилов раків під час заборони передбачене покарання – від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків.

Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3 332 грн.

За завдання істотної шкоди через незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом статтею 249 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність. Санкція статті передбачає від 51 до 85 тисяч гривень штрафу або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Після закінчення заборони на вилов раків одній особі за добу можна буде впіймати 30 раків на водоймах загального користування та 50 – на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Мінімальний розмір рака, дозволеного до вилову – десять сантиметрів (вимірюється по спині від середини ока до кінця центральної пластини хвостового плавника). Крім того, забороняється вилов раків у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
23 квітня 2024
16 квітня 2024
11 квітня 2024
30 березня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024