Поділитись:

«Я нікого не виню», – мама дівчинки, яка померла від кашлюку на Волині

Субота, 05 серпня 2023, 08:45
«Я нікого не виню», – мама дівчинки, яка померла від кашлюку на Волині

На Волині немовля померло від кашлюку. Трагедія сталася в родині, яка проживає в селищі Торчин Луцького району. Спершу, кажуть, лікувалися в сімейного, а потім – в інфекційній. Дитина не була щеплена. Ймовірно, інфікування відбулося від старших дітей в сім’ї, які також невакциновані через відмови батьків.

Мама немовляти розповіла, що дитину лікували в сімейного лікаря. Коли ситуація набула критичного характеру, немовля повезли в інфекційну лікарню. Врятувати малечу не вдалося, – пише ІА «Волинські Новини» з посиланням на сюжет телеканалу «Аверс». 

Сім’я, в якій сталася трагедія, є багатодітною. Вона виховувала п’ятеро дітей. Найменша двомісячна дівчинка захворіла на кашлюк. Попередньо на цю хворобу перехворіла старша дитина. Щеплення не було, адже батьки відмовилися від вакцинації. При перших ознаках хвороби мама немовляти звернулася до сімейного лікаря.

«Сказали вдома лікуватися, що повинна відкашляти. В мене старша дитина, що зараз має п’ять років, у вісім місяців уже переболіла», – сказала Анна Соколовська.

Спостерігалися в сімейного лікаря Наталії Грамчук. Коли стало гірше, маму з дитиною направили до інфекційної лікарні, але було вже пізно.

«Ми через п’ять днів, коли пропили антибіотик, знову звернулися в лікарню. Прийшли до сімейного лікаря. Вона сказала: будемо слухати, щоб ніякого запалення не сталося. Нам сказали, що хрипів немає. Але я розповіла, що вона їсть погано… І вона каже: вона у вас зблідла, то я вам дам направлення. І вона дала мені направлення зразу на Луцьк», – пригадала мама померлої дівчинки.

В інфекційну лікарню дитина вже потрапила із запаленням. Мама додала, що жодних претензій ні до кого немає:

«Я нікого не виню, нікого… Я знаю, що це Божа воля, і сприймаю так, як є».

Журналісти зв’язалися з сімейним лікарем Наталією Грамчук. Коли вона почула, про що цікавляться репортери, зв’язок обірвався.

У Волинському обласному лабораторному центрі МОЗ повідомили, що провели розслідування.

«У нас спостерігається ріст захворюваності на кашлюк. За шість місяців зареєстровано 66 випадків. За минуле півріччя випадків ми не реєстрували. Зафіксовано трагічний випадок: у Луцькому районі померла двомісячна дитина від ускладнень кашлюку. Наші фахівці провели епідемічне розслідування. Встановлено, що в сім’ї проживають інші дітки, які не вакциновані проти кашлюку у зв’язку з відмовою батьків», – прокоментувала завідувачка підвідділу нагляду та профілактики інфекційних хвороб МОЗ України Валентина Хамутінкіна.

Як відомо, кашлюк – вкрай заразне захворювання дихальних шляхів. Найбільш характерною ознакою кашлюку є затяжний кашель. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.

Багато дітей, інфікованих кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят. У немовлят кашлюк може проявлятися апное (тимчасовим припиненням дихальних рухів), тому для новонароджених дітей особливо важливо перебувати в щепленому середовищі.

Якщо у вашій сім’ї є старші діти і ви плануєте поповнення, пам’ятайте, що старші діти, які не отримали всі щеплення від кашлюку, несуть загрозу немовляті. Приблизно в кожної десятої дитини, яка захворіла на кашлюк, розвивається запалення легень, у кожного 50 виникають судоми (у 3% немовлят). В 1 на 250 випадків (у 1% грудних дітей) вражається головний мозок (енцефалопатія). Кашлюк і його ускладнення можуть призвести до смерті дитини.

Пік смертності від кашлюка припадає на вік до 1 року.

Симптоми зазвичай з’являються через 7-10 днів після інфікування: помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель.

Виникненню та поширенню захворювання сприяє збільшення кількості неімунних осіб та зниження колективного імунітету. У прищеплених дітей ризик захворіти у 4-6 разів нижчий. Тож одним з найбільш ефективних методів профілактики кашлюку і його ускладнень є вакцинація.

Щеплення проти кашлюку входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Вакцини закуповуються державним коштом, отже, щепити дитину можна безоплатно в медичному закладі. Потрібно лише звернутися до свого сімейного лікаря.

Схема щеплення:

  • перша доза – 2 місяці,
  • друга доза – 4 місяці,
  • третя доза – 6 місяців,
  • четверта доза – 18 місяців.

Для вакцинації проти кашлюку можуть використовуватися вакцини і з ацелюлярним (АаКДП), і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця. Для того, щоб вберегти вашу дитину від кашлюку, вона повинна отримати рекомендований курс щеплень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів