Поділитись:

В Україні змінилися правила мобілізації

Вівторок, 01 серпня 2023, 08:35
В Україні змінилися правила мобілізації

Від 1 серпня в Україні змінюють порядок мобілізації. Тепер строковики зможуть добровільно мобілізуватися до лав ЗСУ і більше не чекати закінчення строкової служби. 

Змінюється і система нарахування виплат військовим. Відтепер буде чотири критерії для звільнення з лав Збройних сил під час воєнного стану. А саме: досягнення граничного віку служби, стан здоров’я, сімейні обставини та набуття законної сили обвинувального вироку суду. Зміняться і повістки до ТЦК – їх буде три типи, – інформує ТСН. 

Від першого серпня правила вручення повісток змінять. Офіційно це три етапи – за ними і відрізнятимуть повістки. Перша – для уточнення даних. Вона потрібна для оновлення інформації про склад сім'ї, стан здоров'я, місце роботи тощо. Друга – повістка на проходження військово-лікарської комісії. Вона зобов'язує пройти медобстеження. Після в обліковій картці буде зазначено придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби. І нарешті третій тип – це мобілізаційний припис. Вручається військовозобов'язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження служби. 

Юристи звертають увагу, що всі ті масові облави з насильницькими врученням повісток, які регулярно потрапляють на відео – це перевищення владних повноважень. Але наголошують – це вимушений крок. Наразі план мобілізації невиконаний. 

«Як просто патруль зупиняє людину на вулиці, перевіряє в неї данні і вручає повістку. Це на мою думку, і на думку моїх колег абсолютно неправильно, але наголошую – це вимушений крок», – кажуть юристи. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів