Поділитись:

Суд ЄС скасував санкції проти ексгенпрокурора Пшонки, який втік до РФ

Середа, 26 липня 2023, 17:36
Суд ЄС скасував санкції проти ексгенпрокурора Пшонки, який втік до РФ

Колишній генеральний прокурор України, Віктор Пшонка, який втік до Росії після падіння підтримуваного Кремлем режиму експрезидента Віктора Януковича, виграв судовий процес в Європейському союзі з приводу його включення до списку військових санкцій блоку.

Як повідомляє Bloomberg, Генеральний суд ЄС скасував рішення щодо переслідування Пшонки та його сина Артема, пославшись на помилки в оцінці та сумніви в тому, що вони були засновані на достатньо «твердій фактичній основі», інформує УНІАН.

У своєму рішенні суд заявив, що невідомо, чи переконався ЄС у тому, що українська судова адміністрація дотримується права на захист у місцевих кримінальних провадженнях.

Санкції проти Пшонки

Віктор Пшонка був генеральним прокурором України за часів Януковича, який був повалений в ході вуличних протестів зі смертельними наслідками в лютому 2014 року. Янукович, Пшонка, його син та інші союзники втекли до Росії і перебувають у розшуку в Україні.

Пшонка та його син вперше потрапили під санкції ЄС у 2014 році як особи, які підлягають кримінальному переслідуванню в Україні за розтрату українських державних коштів та їх незаконне виведення за межі України.

Портрет Пшонки в золотій рамі, на якому він зображений в образі Цезаря, став емблемою підтримуваної Росією епохи корупції колишнього президента України Віктора Януковича. ЗМІ показали будинки за мільйони доларів, які вражають абсурдними архітектурними рішеннями.

Портрет Пшонки в образі ЦезаряПортрет Пшонки в образі Цезаря

Пшонку звинуватили в корупції, зловживанні службовим становищем, розтраті, а після того, як він втік з України, активісти увійшли в його будинок під Києвом, повний предметів розкоші, а також ікон і ваз. Деякі з них були передані до Національного музею України.

У вересні 2022 року Євросоюз зняв частину санкцій з Януковича, Пшонки та їхніх синів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів