Вчені з'ясували, як передбачати сильні землетруси

Середа, 26 липня 2023, 04:24

Вчені з Університету Лазурного Берега з'ясували, що невеликі зміни в сигналах GPS можуть дозволити передбачати сильні землетруси приблизно за дві години до того, як вони відбудуться. Тим самим це може врятувати життя багатьох людей.

Про це повідомляє Futurism, – пише Кореспондент.net.

Команда проаналізувала дані GPS від 90 великих землетрусів магнітудою сім балів і вище та знайшла докази попередньої фази, під час якої лінії розломів тектонічних плит починають зміщуватися, що зрештою призводить до потужних поштовхів.

Зазначається, що були й інші спроби точно передбачити великі землетруси, але, на жаль, вони не увінчалися успіхом. Значною мірою це пов'язано з тим, що вчені не до кінця розуміють зв'язок між цими сигналами та фактичною сейсмічною активністю. Багато з цих сигналів просто не передують безпосередньо землетрусам, не спостерігаються в більшості подій і не спостерігаються без землетрусів.

Але, проаналізувавши спостережувані ковзання в даних GPS, отриманих приблизно з 3000 станцій по всьому світу, дослідники виявили приблизно двогодинне «прискорення ковзання перед розривами, що свідчить про те, що великі землетруси починаються з попередньої фази ковзання».

Таким чином автори дослідження вважають, що вони щойно натрапили на надійний спосіб завчасного передбачення великого землетрусу, що дасть змогу вчасно повідомити людей і почати евакуацію.

Однак ще потрібно провести додаткові дослідження, щоб упевнитися в існуванні цієї фази.

За словами сейсмолога з Каліфорнійського університету в Берклі Роланда Бюргманна, у наступних дослідженнях вченим необхідно переконатися в тому, що ці фальстарти дійсно відбуваються перед підземними поштовхами, але не супроводжуються землетрусами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: