Поділитись:

В Україні розробили «Методичку волонтера»: як працює і для кого (відео)

Неділя, 23 липня 2023, 23:12
В Україні розробили «Методичку волонтера»: як працює і для кого (відео)

В Україні створили «Методичку волонтера» – онлайн-посібник, де зібрали та систематизували інформацію, яка може бути корисною людям, які допомагають військовим на передовій.

Про це Суспільному розповів волонтер, один із засновників Центру туризму та пригод «ХерсON» Олексій Білецький.

Для чого ця методичка

У «Методичці волонтера» – дев'ять розділів та 150 статей, які містять інформацію про кожен з предметів та речей військового побуту, одягу, взуття, амуніції, зв’язку, оптики, дронів й антидронових приладів. У статтях є пояснення, що являє собою той чи інший предмет, а також орієнтовні ціни, адреси, де це можна придбати та аналоги на випадок, якщо чогось немає у наявності.

«Ця методичка була створена для того, щоб пояснити простими словами, як правильно обирати ті речі, які можуть допомогти нашим військовим або рятувальникам, аби не витрачати зайвих грошей, не купувати неякісні товари», – розповів Олексій Білецький.

За його словами, на початках створення онлайн-посібника команді самим бракувало інформації.

«По амуніції, практичній медицині, по всьому. Ми шукали аналоги у світі. Може, погано шукали, але ми не знайшли, щоб в одному ресурсі, в одному місці були зібрані рекомендації, щоб це був некомерційний проєкт, в плані – «Купуйте наших слонів», а саме рекомендації, як обрати, зрозуміти, набути цього досвіду та якісніше допомагати», – додав він.

Як і хто створював онлайн-посібник

«Набирали ми досвід з лютого, з початку березня 2022 року, але сам процес створення сайту, ресурсу, фотографій, текстів відбувався упродовж останнього пів року. На сайті у нас є перелік тих, хто все це організував. Це волонтерська ініціатива, створювали все це волонтери з Херсона, Одеси», – зауважив Олексій Білецький.

За його словами, до створення методички долучали також громадські організації та безпосередньо військових.

«Долучали військових практиків, не теоретиків. Саме тому по деяких питаннях ми чули різні думки. Але це зрозуміло, військові виконують різні задачі. Саме тому у наших статтях і в блозі ми зазначали, що перш ніж обирати ту чи іншу модель чогось, чи якогось виробника, розумійте задачу, для чого ця річ потрібна», – додав він.

Статті на сайті перекладені також англійською мовою, аби, за словами Олексія, зібрана інформація була корисна і за кордоном.

«Що дуже важливо, ця методичка, цей ресурс заблокований у Росії. Зрозуміло, що завдяки деяким застосункам і вмінням можна буде відвідувати сайт, але для широкої публіки наші програмісти максимально заблокували його», – пояснив Білецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів