Поділитись:

У російській армії зростає кількість дезертирів

Четвер, 20 липня 2023, 00:58
У російській армії зростає кількість дезертирів

За першу половину 2023 року у Росії у військові суди надійшло 2 076 кримінальних справ про самовільне залишення частини (стаття 337 КК).

Це вдвічі більше, ніж за весь 2022-й рік, і втричі більше, ніж за весь довоєнний 2021-й. В останні місяці більшість підсудних у цих справах – мобілізовані, – пише Суспільне.

«Безпрецедентне зростання кількості вироків за самовільне залишення частини починається з березня 2023 року, свідчать дані, отримані "Медіазоною" з сайтів гарнізонних і окружних військових судів», – пише видання.

Ці справи були порушені після початку мобілізації. Слідство тривало ще кілька місяців. До червня військові суди в Росії виносили по 100 вироків за 337 КК щотижня. При цьому кількість інших справ із категорії злочинів проти військової служби залишилася колишньою.

З жовтня 2022 року в Росії за будь-яке самовільне залишення частини карають як за злочин, скоєний у період мобілізації. Як нагадує видання, одночасно з масовим призовом росіян на фронт ці та інші «військові» статті Кримінального кодексу додатково посилили.

Відтоді як суди почали публікувати весняні вироки, стало очевидно, що основною категорією засуджених за втечу зі служби стали саме мобілізовані, відзначає видання. Водночас  російські суди публікують тексти не всіх вироків. Зазвичай вони з'являються на їхніх сайтах через тижні або навіть місяці після оголошення вироку.

На початку червня, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Естонії Марго Гросберг заявив, що Росія, ймовірно, оголосить нову хвилю мобілізації найближчим часом. За його словами, оголошена 1 квітня у РФ вербувальна кампанія особливих успіхів не принесла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів