Поділитись:

Іконостаси волинського гвардійця прикрашають храми у США, Чехії та Італії

Вівторок, 18 липня 2023, 09:21
Іконостаси волинського гвардійця прикрашають храми у США, Чехії та Італії

До мобілізації Володимир 14 років виготовляв церковні столярні вироби – іконостаси, престоли, аналої та інше. Сьогодні він служить у підрозділі Нацгвардії, що охороняє важливі державні об’єкти.

А у вільний від служби час працює над створенням столярного оздоблення для храму своєї військової частини, будівництво якого триває з 2018 року, – розповіли у пресслужбі військової частини 1141 Національної гвардії України міста Луцька.

Фах столяра він здобув іще в училищі, але роботі з церковною тематикою вчився сам, дослухаючись до замовників, колег, священиків і монахів.

«Коли починав власну справу, все робив самотужки – від підготовки дошки до лакування, фарбування, монтажу меблів. Певний час працював за кордоном. Його роботи прикрашають храми українських релігійних громад у США, Німеччині, Чехії, Італії», – йдеться у повідомленні.

Зараз у роботі йому допомагають кілька майстрів, один із котрих – його племінник. А ще – сучасні «інтелектуальні» станки, про які на початку професійного шляху навіть мріяти не міг.

«Робота починається з дизайнерського креслення виробу, яке робимо в комп’ютерній програмі, – пояснює Володимир. – Потім станок це креслення по-своєму оцифровує, обчислюючи, як має їздити фреза, з якою частотою та на якій висоті – і виконує об’ємне різьблення по дереву. Це і хрести, і ангели, і дерев’яні колони, і виноградна лоза та інші символи християнства». 

Разом із тим, є види ручної роботи, які автоматикою не заміниш. Один із них – нанесення позолоти, яке є складним процесом: 

«Спочатку варять левкас із крейди, желатину і клею ПВА. Він наноситься на дерево від трьох до п’яти разів. Далі треба прибрати дерев’яний ворс за допомогою перетирання. Так отримуємо ґрунт для подальшого фарбування, а потім – лакування. І аж після цих етапів на мокрий лак накладається плівка з позолотою, яку треба втирати пензлем», – пояснює Володимир тонкощі свого ремесла.

У майстерні він показує церковний престол, робота над яким близька до завершення. Наступним буде іконостас для храму підрозділу волинських гвардійців розміром 6 на 6 метрів (його дизайнерське рішення уже готове). Праці ще не на один місяць, навіть із його досвідом та помічниками.

«Себе я вважаю православним християнином. Але щодо моїх майстрів, то їхня релігійність – це їхній особистий вибір. Мені достатньо того, щоб вони якісно працювали. Якщо робота їхніх рук прикрасить той чи інший храм – це теж маленький внесок у християнство», – каже гвардієць Володимир. 

На фото – майстерня Володимира, креслення майбутнього іконостасу, а також служба в українській церкві Всіх Святих у Нью-Йорку, де розміщено іконостас та кіот його роботи.

Іконостаси волинського гвардійця прикрашають храми у США, Чехії та ІталіїІконостаси волинського гвардійця прикрашають храми у США, Чехії та ІталіїІконостаси волинського гвардійця прикрашають храми у США, Чехії та ІталіїІконостаси волинського гвардійця прикрашають храми у США, Чехії та ІталіїІконостаси волинського гвардійця прикрашають храми у США, Чехії та Італії 

Нагадаємо:тримісячне цуценя Нік – чистокровний представник породи донбаський оркодав. Попри дуже юний вік, пес вже зарахований до надсекретного підрозділу «Гавкун», віднедавна створеного у Волинській бригаді тероборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 квітня 2024
13 січня 2024
01 вересня 2023
19 серпня 2023
11 серпня 2023
08 серпня 2023
07 серпня 2023
30 липня 2023
27 липня 2023
21 липня 2023