Поділитись:

Після війни в Україні чоловіків буде більше, ніж жінок: назвали причину

Субота, 15 липня 2023, 00:06
Після війни в Україні чоловіків буде більше, ніж жінок: назвали причину

Війна в Україні триває, кожного дня на фронті гинуть наші захисники, боронячи свій народ від окупантів. Мільйони українок виїхали за кордон, щоб врятуватися від війни. Журналісти дізнавалися, яким буде співвідношення чоловіків та жінок в Україні після закінчення війни та як, за прогнозами науковців, буде змінюватися ситуація у післявоєнні роки.

Про це повідомляє ТСН.

За даними Державної служби статистики України, з 1991 року по початок 2022 року на 100 жінок в Україні припадало 86 чоловіків. В деякі роки коливання цих цифр змінювалося, але не суттєво.

«За нашим прогнозом, який ми розробляли у травні-червні місяці цього року, після закінчення війни співвідношення жінок і чоловіків буде – 90-91 чоловік на 100 жінок. Поясню чому. Хоч і чоловіків більше гине на війні, але ми вважаємо, що значна частина жінок не повернеться з-за кордону в Україну після закінчення війни, тому диспропорція буде меншою. При складанні прогнозу була розроблена гіпотеза щодо міграційної поведінки населення після закінчення війни за якою було визначено співвідношення жінок, які повернуться в Україну або залишаться за кордоном. У результаті співвідношення чоловіків і жінок змінилося», – розповідає Олександр Гладун, заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ.

Українські біженціУкраїнські біженці

Вчений додає, що все залежить від того як жінки влаштуються в інших країнах, чи знайдуть там гідну роботу, якою буде політика цих держав стосовно наших біженців після закінчення війни.

«Крім того, дуже важливо – чи є житло у цих жінок в Україні, чи буде у них тут робота, чи залишилися тут живими їх чоловіки. Чинників дуже багато, які на це впливають, головний – тривалість війни. За кордоном знаходиться дуже багато людей, які родом саме зі східної України, де зараз тривають активні бойові дії. Тому ми вважаємо, що значна частина жінок не повернуться в Україну», – додає Олександр Гладун.

Що стосується людей у репродуктивному віці – від 15 до 49 років, то тут, за прогнозами вчених, буде перевага чоловіків, вона буде коливатися десь на рівні 110 чоловіків на 100 жінок, тому що саме ця група жінок складає більшість серед тих, які наразі виїхали з України.

Окрім того, вчені спрогнозували, яким буде демографічне навантаження в Україні після війни. Демографічне навантаження - це сумарне відношення дітей і людей старшого пенсійного віку до людей працездатного віку. Тобто тієї категорії, яка на собі везе локомотив під назвою Україна.

За словами Олександра Гладуна, в Україні люди працездатного віку згідно з законодавством – це особи у віці від 16 до 60 років. Людина у 16 років вже може виходити на ринок праці, а 60 років – межа офіційного виходу на пенсію. Хоча у нас державні службовці виходять на пенсію у віці 62 роки. За прогнозом науковців, після 2025 року демографічне навантаження буде зменшуватися, а потім знову зростати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів