Поділитись:

«Окольний замок» у Луцьку: де це та скільки коштує (відео)

Четвер, 13 липня 2023, 22:21
«Окольний замок» у Луцьку: де це та скільки коштує (відео)

У Луцьку з’явилася нова туристична локація – музейний простір «Окольний замок». Там туристам покажуть відреставровану вежу князів Чорторийських з підземеллями під колегіумом єзуїтів, а також відкриють кілька таємниць та легенд. Вартість вхідного квитка – трохи більше як 100 гривень.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

Новий музейний простір має величезну площу, близько 700 квадратних метрів. У ньому об’єднані підземелля колегіуму єзуїтів, відреставрована Вежа Чорторийських та оборонний муру, невеликі фрагменти якого збереглися до наших днів. Завідувачка науково-експозиційної роботи Оксана Штанько розповіла, що усі мури збудовані у 17 столітті, а деяка їх частина дійшла і дотепер.

«Наш музейний простір не лише про науку, а й про інтерактив, нові способи зацікавити аудиторію на підґрунті історії. Ми за подання правдивої та цікавої інформації», – каже пані Оксана.

Відвідувачі мають тут на що подивитися. Крім того, на території діє інтерактивна кімната, де можна спробувати себе у ролі справжнього середньовічного лучника, і випустити декілька стріл у віртуальній реальності, проте це лише частина цілої гри, яку зможуть опробувати усі охочі.

Також тут є справжнісінький робот-єзуїт, з яким можна взаємодіяти. За словами пані Штанько, це збірний образ ченця, що колись міг жити у колегіумі. Сам «Окольний замок» приховує чимало легенд, наприклад, про міщанку Ганну Войтехову. Кажуть, вона її привид досі ходять коридорами замку.

«Вона справді жила. справді існувала, але життєвий шлях закінчила досить трагічно. Її впіймали на подружній зраді і, відповідно до норм Магдебурзького права, мали стратити разом з коханцем на Площі ринок у Луцьку. Жінку й справді стратили», – розповідає Оксана Штанько.

Уся експозиція завершується крамницею із різноманітними сувенірами про «Окольний замок» та Луцьк. Також з вулиці можна повністю оглянути відреставровану вежу Чорторийських. Масштаб її вражає, як і розуміння того, що цій будівлі кількасот років.

Вартість вхідного квитка для дорослого – 120 гривень, а для дітей – 80 гривень. Дітям до семи років вхід безкоштовний. Якщо ж вам потрібна екскурсія, то за неї також доведеться додатково заплатити: група до 5 людей – 400 гривень, якщо ж більше, тоді сума коригується. Серед іншого, розповісти про туристичну пам'ятку можуть не лише українською, а й англійською й польською мовами. Тривалість екскурсії від 1 години.

Туристичний простір працює з 10 до 19 години, проте у понеділок та вівторок необхідно записуватись попередньо.

Нагадаємо: У Луцьку 13 липня розпочинає роботу культурний простір «Модуль тимчасовості». Мета проєкту – показати, що українці не тільки переосмислюють своє минуле, а й борються за теперішнє. Тут ви знайдете витвори мистецтва від 28 митців з 10 країн світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів