Поділитись:

Нове відкриття: вулканічна активність і граніт під поверхнею Місяця

Четвер, 13 липня 2023, 16:59
Нове відкриття: вулканічна активність і граніт під поверхнею Місяця

Вченим вдалося виявити під поверхнею Місяця велику і гарячу ділянку. Таке явище для нашої планети вважається звичним, але її супутник до теперішнього часу вважався мертвим. Це означає, що вулканічна активність на ньому дуже давно не спостерігалася. МЕТА новини нещодавно поділилися подробицями досліджень. У статті йдеться про те, що значна кількість граніту, яка випромінює тепло, виявлена під одним із кратерів на Місяці. Відомо, що раніше на його поверхні були поля лави, але при цьому вони були зовсім не схожі на земні вулкани.

Рідкісне явище на Місяці

Новина, як повідомляє Meta.ua, дуже здивувала багатьох астрономів, оскільки граніт вважається однією з рідкісних порід, яка практично не зустрічається за межами Землі. Зазвичай його скупчення спостерігається глибоко під вулканами, де магма застигає і кристалізується. Для того, щоб відбулося повноцінне формування граніту, потрібна наявність у цьому місці води й тектоніки плит.

Маса, що вивчає сильне тепло під поверхнею Місяця, була знайдена завдяки відомостям, отриманим за допомогою американського і китайського орбітального обладнання. Апарати успішно впоралися з ідентифікацією процесу, який раніше на супутнику Землі не спостерігався.

Згідно з відомостями представника Інституту планетарних наук, прилад, який використовується за спостереженням довжин мікрохвиль на Місяці, дав змогу створити детальну карту температур під місячною поверхнею. У результаті вдалося виявити вулканічний процес, який на мікрохвильовому випромінюванні світився, вказуючи на істотне підвищення температури на цій ділянці.

Також за допомогою цього обладнання вдалося виявити поверхню, яка багата кремнієм і, ймовірно, є кальдерою виявленого вулкана. Температурні показники там вищі, ніж у навколишньому середовищі приблизно на 10°C.  Після виявлення радіоактивних елементів, що знаходилися в каменях, стало зрозуміло, що древній вулкан вивергався на Місяці 3,5 мільярда років тому.

 

Висновки вчених

Дослідники вважають, що тепловий потік випромінюється гранітним тілом, яке насичене радіогенами.  Вони спочатку були здивовані, коли таку ділянку було виявлено на Місяці. Однак завдяки залученню геохіміків вдалося виявити найімовірнішу причину цієї аномалії.  Учені дійшли висновку, що тепловий потік утворився після насичення радіогенами великого тіла, розташованого під кальдерою. Ширина цієї ділянки становить приблизно 50 км. Тіло становить собою особливий різновид вулканічної породи, яка називається батоліт. Її утворення відбувається, коли лава проникає в земну кору, але не досягає поверхні. Експерти вважають, що виявлена ділянка не єдина на Місяці. Але решту їм тільки належить знайти.

Надрукувати
мітки:
коментарів