Поділитись:

Через війну в Україні зросла кількість дітей, які не ходять у дитсадки

П'ятниця, 14 липня 2023, 05:28
Через війну в Україні зросла кількість дітей, які не ходять у дитсадки

Внаслідок повномасштабної війни в Україні зріс відсоток дітей, які не відвідують заклади дошкільної освіти. 

Про це свідчать результати дослідження Державної служби якості освіти, проведене з 24 квітня по 5 травня цього року, пише Українська правда.

Моніторингове дослідження охопило 176 закладів дошкільної освіти. У 69% садків кількість вихованців зменшилася. Це пов'язано з виїздом родин за кордон або переїзду в інший регіон. При цьому керівники 31% закладів вказали, що кількість дітей зросла. 

За інформацією місцевих органів управління освітою, частка дітей, які не відвідують ЗДО, зменшувалася: 

  • у 2021 році – на 18%; 
  • у 2022 – на 16%; 
  • у 2023 – на 22%. 

Найбільше дітей, які не відвідують дитсадки у Кіровоградській, Львівській, Миколаївській та Одеській областях. 

У держслужбі додають, що основною причиною зменшення кількості дітей в садках є відсутність укриттів. Діти лишаються формально вихованцями закладу, втім реального доступу до дошкільної освіти не мають, а педагогічні працівники перебувають на простої.

"Найбільш гостро це питання постає у сільській місцевості: четверта частина керівників ЗДО повідомила про їхню (йдеться про укриття – ред.)  відсутність, натомість у містах і селищах про це скаржиться кожен п’ятий керівник", – зазначають в Державній службі якості освіти.

Зменшення дітей вплинуло на заклади дошкільної освіти – протягом останніх трьох років їхня кількість знизилася на 1,5%.  Згідно з результатами опитування, освітній процес у 57% садків організовано в очному форматі (зокрема 100% – у Закарпатській й Тернопільській області), у 29% – дистанційно, а в 14% – за змішаною формою.

У онлайн-анкетуванні взяли участь 1219 керівників ЗДО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів