Поділитись:

Астрономи знайшли планету, яка нагадує гігантське дзеркало (фото)

Четвер, 13 липня 2023, 05:13
Фото – ілюстративне
Фото – ілюстративне

Дослідники помітили надзвичайну планету за межами Сонячної системи. Вона обертається навколо сонцеподібної зірки кожні 19 годин та оповита хмарами з титану та силікатів, які відбивають світло.

Планета за розмірами трохи більша за Нептун, пише Українська правда з посиланням на журнал Astronomy & Astrophysics.

«Це гігантське дзеркало в космосі», – сказав астроном Джеймс Дженкінс з Університету Дієго Порталеса в Чилі.

Хмари навколо планети LTT9779b відбивають близько 80% вхідного світла. А це – найбільший показник у Всесвіті. Для порівняння, у Сонячній системі Венера – найяскравіший об'єкт. Вона відбиває близько 75% вхідного світла, а Земля – лише 30%. Планета LTT9779b і її зірка розташовані в галактиці Чумацький Шлях приблизно за 264 світлові роки від Землі. Науковці вивчали планету за допомогою орбітального телескопа CHEOPS Європейського космічного агентства.

Фото планетиФото планети
 

Діаметр планети-дзеркала приблизно в 4,7 раза більший, ніж Землі. Вона обертається дуже близько до своєї зірки – навіть ближче, ніж Меркурій до Сонця. Завдяки бурхливому сонячному випромінюванню температура поверхні становить близько 1800°C, тож вона гарячіша за розплавлену лаву.

Науковці наголошують, що з такими характеристиками та розташуванням дуже дивно, що у LTT9779b є атмосфера. Цікаво, що вона складається з тих елементів, з яких складається більшість гірських порід у земній корі.

«Ми навіть думаємо, що хмари можуть конденсуватися в краплі, і в деяких частинах атмосфери може випадати титановий дощ», – припускає дослідник Дженкінс.

Співавтор дослідження Вів’єн Парментьє з Франції додає, що наявність атмосфери у LTT9779b робить її «планетою, яка не повинна існувати».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів