Поділитись:

Волинська трагедія: Сейм Польщі хоче визнання провини українцями

Середа, 12 липня 2023, 09:02
фото ілюстративне
фото ілюстративне

Сейм Польщі (нижня палата парламенту країни) ухвалив резолюцію щодо Волинської трагедії. У документі зазначили, що для польсько-українського примирення необхідним є визнання провини за злочини і вшанування жертв.

Про це пише OBOZREVATEL.

За резолюцію проголосували усі 440 депутатів, які були в сесійній залі, ніхто не утримався і не був проти. Її текст оприлюднили на сайті Сейму. Там нагадали, що 80 років тому, 11 липня 1943 року, на Волині сталася Кривава неділя – кульмінаційний момент Волинської різанини, геноциду, спланованого керівниками Організації українських націоналістів (ОУН) з метою знищення поляків на Південному Сході.

«Сейм Республіки Польща бажає вшанувати пам'ять усіх жертв Волинської різанини. На особливе визнання заслуговують ті представники української нації, які з ризиком для життя виступили проти злочинів своїх співвітчизників», – йдеться в ухваленому документі.

Також додається, що польсько-українське примирення, яке роками вибудовували представники обох народів, має також включати визнання провини та увічнення пам'яті жертв Другої світової війни. 

«Принципове значення має проведення ексгумацій, належне поховання та вшанування пам’яті всіх жертв геноциду на Східних Кресах (нинішня територія на заході України – ред.)», – зазначив Сейм.

У тексті резолюції наголошується, що «сьогодні, перед лицем жорстокої російської агресії проти України, коли український народ сам відчуває на собі злочини, вчинені окупантами, стає особливо ясно і своєчасно, що насильство не є правильним способом формування відносин між сусідами».

Нагадаємо: 9 липня президент України Володимир Зеленський зустрівся з польським президентом Анджеєм Дудою в Луцьку. Лідери держав прибули до костелу святих Петра й Павла, щоб вшанувати пам'ять жертв Волинської трагедії, де відвідали святу месу.

Раніше, 7 липня, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький прибув до Волинської області до вже неіснуючого села Острувка, щоб вшанувати пам'ять жертв Волинської трагедії, яка сталася 1943 року. Політик спорудив дерев'яний хрест та імпровізоване місце ритуалу, тут він помолився та розповів, як важливо пам'ятати криваві сторінки історії своєї держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів