Поділитись:

"Нас шантажують віяловими відключеннями світла", – волинський боєць про блокаду ОРДЛО

П'ятниця, 17 лютого 2017, 18:36

Через блокаду окупованих територій Донецької та Луганської областей, яка була організована наприкінці січня 2017 року ветеранами АТО і деякими народними депутатами, українська влада "шантажує" населення віяловими відключеннями електроенергії.

Про це розповів один із перших волинян, який поїхав на блокаду, громадський активіст та доброволець батальйону "Донбас" Богдан Пташник під час брифінгу волинських активістів учасників Штабу блокади торгівлі з окупантами в малому залі готелю "Україна" у п'ятницю, 17 лютого.

"Блокада триває вже майже три тижні. Почалося все із заяви ветеранів батальйону "Донбас" та "Айдар" щодо звільнення полонених. Ми поставили ультиматум, дали час, хоча нас повністю проігнорували. Виявляється, що за останніх п'ять місяців жодного кроку наша влада не зробила в цьому напрямку. По факту, в грудні 2016 року когось визволили, а це, як я розумію, були попередні домовленості. Дико слухати, що держава жодного кроку не робить для визволення заручників. Таких кроків ми не побачили, тому було вирішено розпочати акцію блокади.

Яка ситуація була? 90 тисяч дозволів видало СБУ для торгівлі з терористами. Я не можу навіть уявити, чого там може не бути, бо там є все від індустріальної хімії до готової поліграфічної продукції. Є порохи, запчастини до військових автомобілів… Наша влада ось таких займається. Тепер нас шантажують якимись віяловими відключеннями. Я не сильно великий аналітик, але я пам'ятаю цей віз у 2015 році, що ми маємо бути енергетично незалежні від Росії та терористів. Значить є формула Роттердам+: воно буде дорожче, але ми принаймні будемо незалежні. Вони це вже забули. Вони тепер повним ходом кричать, що без ДНР і ЛНР ми замерзнемо. Вугілля на вагон стає у 500 гривень. Але тоді чому нас змушують платити втричі більше, обґрунтовуючи ці тарифи формулою Роттердам+? На тисячі гривень кожного чоловіка на тонні вугілля намахують. Ми зараз платимо дань. Що це за мова така – зніміть блокаду, бо зараз 60 тисяч шахтарів підуть в армію ДНР, бо їм не буде зарплати! Чекайте, ми не зраджували Україну і стали на її захист. Чому ми маємо за свій рахунок думати, як заспокоїти цих громадян? Я вам розкажу, як все починалося. Ми приїхали в Лисичанськ, нас було 25 чоловік максимум. Там мій батальйон дуже добре пам'ятають: ми звільняли це місто і в нас там багато друзів. Тобто, ми вибрали місце, де оптимально ми можемо стартувати", – наголосив він.

Із його слів, нещодавно в ЗМІ з'явилася інформація про можливий силовий розгін активістів, одначе добровольці відступати не збираються.

"Ми три роки воюємо і незрозуміло, куди ми прийшли. А зараз ми бачимо шлях! Зараз, як лакмусовий папірець, проявляються ті політики і що вони хочуть. І коли Гройсман чи Порошенко кричить про кризову ситуацію, бо Запорізька ТЕС, а тут з'являється інформація, що вночі звідти масово вагонами вивозять вугілля… То чий це Президент і чия це держава?" – додав Богдан Пташник.

Надрукувати
мітки:
коментарів