Поділитись:

Переваги та недоліки теплових насосів: чи варто використовувати даний спосіб опалення

Понеділок, 03 липня 2023, 14:35
Переваги та недоліки теплових насосів: чи варто використовувати даний спосіб опалення

Сьогодні більшість українських будинків опалюються за допомогою природного газу, твердого палива або електрики. Однак, ми пропонуємо розглянути альтернативний варіант — тепловий насос. Він легко забезпечує оселю ефективним опаленням, гарячим водопостачанням та кондиціонуванням, але настільки вигідний та зручний цей агрегат? У цій статті ми розглянемо переваги та недоліки теплових насосів, наведемо важливі факти та цифри, а також з'ясуємо, чи варто вибирати тепловий насос, як основний спосіб опалення для свого житла.

Що таке тепловий насос?

Тепловий насос — це система, яка забезпечує опалення зимою, кондиціонування влітку та цілий рік гаряче водопостачання. Агрегат використовує лише трохи електричної енергії для роботи, а теплову енергію на опалення/водопостачання бере з природних джерел: повітря, води, ґрунту. Як це працює?

  1. У зовнішньому контурі циркулює так званий розсіл, який забирає тепло з навколишнього середовища;

  2. Розсіл передає свою енергію холодильному агенту (фреону або подібній речовині) у випарнику, змінюючи його стан з рідкого на газоподібний.

  3. Компресор підвищує тиск і температуру газу, який рухається від випарника до теплообмінника. Таким чином він досягає рекордних температур (60-80 градусів);

  4. Гарячий газ охолоджується, перетворюючись у рідину. Відбувається передача отриманого тепла до системи опалення та підігріву води. Процес повторюється.

Переваги та недоліки теплових насосів: чи варто використовувати даний спосіб опалення

Теплові насоси: переваги та недоліки різних типів систем

Системи «вода-вода» та «вода-повітря» використовують воду як джерело тепла, можуть бути підключені до глибоких свердловин або водоймищ.

  • Вимагають доступу до водного джерела.

Геотермальні насоси «земля-вода» та «земля-повітря» використовують тепло землі, що забезпечують найстабільнішу енергоефективність серед усіх альтернативних систем.

  • Вимагають встановлення колекторів у свердловину чи під площу землі.

Теплові насоси «повітря-вода» та «повітря-повітря» використовують атмосферу як джерело тепла, тож їх перевага — можливість установки як у будинках, так і у квартирах на будь-якому поверсі.

  • Ефективність залежить від температури повітря, тож краще розглядайте низькотемпературні агрегати, які гарно обігрівають кімнати навіть при -20°C.

Порівняння теплових насосів з іншими способами опалення.

Газове та твердопаливне обладнання залежні від постачання палива, викликають шкідливі викиди продуктів горіння, мають вищий ризик витоку газу чи пожежі. Натомість теплові насоси використовують відновлювальну енергію, не потребують зберігання/доставки палива, безпечні для людей та екології.

Електричні системи опалення — це вельми високі витрати на електроенергію. Теплонасоси використовують електрику тільки для підтримки роботи агрегату, але не для опалення.

Сонячні колектори залежні від наявності яскравого сонця, а теплові насоси можуть працювати в будь-яку погодуй не обмежені сонячними днями.

Плюси та мінуси теплових насосів у порівнянні зі звичним опалювальним приладдям

  1. Енергоефективність. Теплові насоси можуть видавати до 5 одиниць теплової енергії за кожну одиницю електроенергії. Це робить їх значно ефективнішими за традиційні системи опалення.

  2. Екологічність. Агрегати забезпечують "чисте" опалення, що сприяє збереженню навколишнього середовища.

  3. Універсальність. Теплонасоси використовуються для обігріву води та опалення, а реверсивні моделі — і для охолодження приміщень. Це забезпечує комфортні умови протягом усього року.

  4. Незалежність від газу чи іншого палива. Це забезпечує більш стабільні опалювальні рішення.

  5. Довговічність. Грамотно підібрані та зібрані системи можуть слугувати до 50 років й більше.

Недоліки

  • Висока вартість обладнання та монтажу в порівнянні з простими традиційними системами опалення;

  • Ефективність агрегатів залежить від температури джерела тепла, особливо це помітно під час експлуатації повітряних теплонасосів.

  • Для встановлення теплового насоса потрібно достатньо місця для розміщення зовнішнього блоку та внутрішніх компонентів системи.

  • Встановлення та обслуговування теплового насоса (особливо якщо вам потрібна геотермальна або водяна система) буде вельми енергозатратним. У деяких випадках потрібно бурити свердловини, підіймати площу ґрунту тощо.

Чи вартий тепловий насос власної ціни?

В цілому, тепловий насос є надійним, екологічно чистим та ефективним способом опалення у будинку. При правильному виборі та експлуатації він допоможе заощадити енергію та помітно знизити витрати на опалювальний сезон та кондиціонування кімнат. Усі ці переваги роблять вартість теплових насосів виправданою у довгостроковій перспективі.

Надрукувати
мітки:
коментарів