Поділитись:

З початку липня «Доступні ліки» відпускатимуть лише за е-рецептом: як його отримати

П'ятниця, 23 червня 2023, 18:56
З початку липня «Доступні ліки» відпускатимуть лише за е-рецептом: як його отримати

Без е-рецепта ліки можна буде отримувати лише на прифронтових територіях.

Від 1 липня лікарські засоби за програмою «Доступні ліки» українці зможуть отримувати лише за електронним рецептом. Винятки залишаються лише для прифронтових і тимчасово окупованих територій, – пише ТСН.

Відповідні зміни до постанови Кабінету міністрів нещодавно ухвалив Уряд.

Від початку повномасштабної війни для спрощення доступу до ліків за програмою «Доступні ліки» пацієнти мали можливість отримувати їх і за паперовими рецептами.

Оскільки зараз лікарі та аптеки на більшості території України мають можливість працювати з е-рецептами, для них повертається норма відпуску лікарських засобів лише за електронним рецептом.

Можливість використання паперового рецепта в рамках програми «Доступні ліки» залишається лише для тимчасово окупованих територій і територій, де ведуться активні бойові дії.

Як отримати електронний рецепт на «Доступні ліки»: інструкція

Ліки можна отримати за електронним рецептом, виписаним лікарем через електронну систему охорони здоров’я. 

Для цього пацієнт має записатися та прийти на прийом до лікаря, з яким у нього укладена декларація.

В разі наявності хронічного чи затяжного захворювання або необхідності продовження лікування за попередньо встановленим діагнозом і схемою лікування, якщо пацієнт звернувся телефоном, поштою або месенджерами, лікар може виписати рецепт без проведення особистого прийому.

Лікар проводить прийом і виписує е-рецепт.

Під час виписування е-рецепта лікар разом із пацієнтом має перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений у декларації, є актуальним і належить пацієнтові. Лікар повинен назвати вам код мобільного оператора та останні цифри номера. Після перевірки номера телефону лікар виписує е-рецепт в електронній системі охорони здоров’я.

На мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці.
Зміст СМС: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ». Пацієнтам, яким прийшло СМС на телефон, на їх прохання лікар може надрукувати цей рецепт у вигляді інформаційної пам’ятки.

Пацієнт йде до будь-якої зручної для нього аптеки, що бере участь у програмі "Доступні ліки". Перелік таких аптек є на сайті Національної служби здоров’я України.

В аптеці пацієнт повідомляє працівникові аптеки 16-значний номер рецепта будь-яким доступним шляхом: диктує усно, надає надруковану інформаційну пам’ятку або записку з виписаним на неї номером рецепта, показує увімкнений екран свого телефона з відкритим СМС тощо.

Фармацевт пропонує пацієнтові наявні лікарські засоби на вибір – спочатку безоплатні, а потім із доплатою.

Пацієнтові потрібно переконатися: чи є в наявності саме те торговельне найменування лікарського засобу і виробництва, яке він бажає отримати? Чи кількість лікарського засобу запропонована в повному обсязі? Чи буде доплата за обраний лікарський засіб і в якому розмірі? Якщо так, чи згоден пацієнт доплачувати таку суму?

Якщо відповідь на одне або декілька запитань, наведених вище, «ні», то пацієнт не повинен називати або показувати фармацевтові 4-значний код підтвердження.

У разі, якщо пацієнта все влаштовує, він називає код підтвердження, якщо необхідно, здійснює доплату, а фармацевт накладає електронний підпис. Все, рецепт погашено. Після цього пацієнт отримує призначені ліки.

Якщо в цій аптеці немає саме того лікарського засобу, який бажає отримати пацієнт, він не називає код підтвердження рецепта і має змогу звернутися до іншої аптеки. Або замовити той лікарський засіб, який відсутній в аптеці в момент звернення пацієнта.

З початку липня «Доступні ліки» відпускатимуть лише за е-рецептом: як його отримати 

Які препарати можна отримати за програмою «Доступні ліки»

Національна служба здоров'я України адмініструє програму реімбурсації (відшкодування) лікарських засобів “Доступні ліки”. І напряму відшкодовує аптекам вартість відпущених пацієнтам ліків за рецептом. Програма дозволяє зменшити фінансове навантаження на пацієнтів і збільшити доступність ліків.

За програмою «Доступні ліки» українці можуть отримати безоплатно або з частковою доплатою препарати за напрямками: серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу, хронічні захворювання нижніх дихальних шляхів (зокрема бронхіальна астма), інсулінозалежний і нецукровий діабет, хвороба Паркінсона, розлади психіки й поведінки, епілепсія, імуносупресивні препарати для людей у посттрансплантаційному періоді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів