Поділитись:

Сльози та людські історії: у Луцьку показали документальний мінісеріал «Моя війна» (фото, відео)

Четвер, 22 червня 2023, 09:30
Сльози та людські історії: у Луцьку показали документальний мінісеріал «Моя війна» (фото, відео)

У Луцьку в РЦ «Промінь» відбувся безплатний кінопоказ документального мінісеріалу «Моя війна».

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

Ця стрічка заснована на реальних історіях українців, життя яких перевернула війна рашистів проти України. Усі охочі мали можливість переглянути дві серії цього серіалу, а також поспілкуватися з продюсером та героями стрічки. Лучанам показали серії під назвою «Сидоровичі» та «Артист».

Продюсер мінісеріалу Олег Щербина каже, що знімальний процес тривав з осені минулого року до весни.

Продюсер мінісеріалу Олег ЩербинаПродюсер мінісеріалу Олег Щербина
 

«Знімальний і монтажний періоди були дуже короткі. Матеріал важкий психологічно і для монтажу і для роботи. Коли брали інтерв’ю так само. Довгі, емоційні інтерв’ю. Ми хотіли показати різні міста, місцевості, різний гендер і різний соціальний статус, для того, щоб показати, що війна торкнулася всіх в Україні. Це мали бути історії, як би дивно це не звучало, перемоги, особистої перемоги людей», – розповідає Олег Щербина.

Серед героїв документального мінісеріалу – родина акторів з Києва Володимира Ращука та Вікторії Білан-Ращук. На кінопоказ приїхала лише Вікторія, адже її чоловік зараз захищає нас від росіян. Жінка зізнається, військовими ставати не планували.

«Я розумію, що це дуже важлива місія. Люди маю знати, що відбувається. У нас же сьогодні буде не тільки серія про нашу родину. Про іншу теж буде родину, але ту, яка була в окупації, які жахи вони переживали. І це теж дуже важливо. Мені б хотілося, щоб люди не забували, що у нас досі йде війна і що переживає наш український народ для того, щоб Україна взагалі існувала в принципі як країна», – розповідає Вікторія.

Актори та продюсер мінісеріалу «Моя війна» з очільником Волинської кінокомісіїАктори та продюсер мінісеріалу «Моя війна» з очільником Волинської кінокомісії
 

Серед героїв мінісеріалу є різні люди, різних професій та соціальних станів. Один із них – український телеведучий та актор Геннадій Попенко. Він разом з сім’єю потрапили під російську окупацію, коли тікали з Києва. Каже, цих спогадів ніколи не позбутися.

«Кожен раз коли згадуєш, щось… Наприклад, доня мені нещодавно заявила «Пап, ти знаєш, мені так хочеться цього окупаційного хлібчика”. І я ледь там знову не в соплях, сльозах валявся на підлозі. Окупаційний хлібчик – це ти вставав о 3 ночі, коли комендантська година, без всіляких ліхтариків, бічними вулицями, вздовж річечки тихенько пробирався, в добре що працюючий завод. І там 14 годин поспіль стояв в черзі за однією хлібиною. І оцю хлібинку, яку ти приносив у себе за пазухою, вона була тепла, вона щойно ж була з печі. Але вона була одна на 9 душ. І коли ти її приносив додому, її розмітали. І в тебе в руках вже нічого, жодної крихти. І ти крихти ті збирав. І цей окупаційний хлібчик - це ще той тригер. І коли він згадується, то відразу пересмикує, відразу там сльози або емоції, або що. Його стримати неможливо», – ділиться Геннадій.

Серед організаторів заходу була й Волинська кінокомісія. Її очільник Сергій Шараєвський зізнається, що зараз робить все для того, аби нести волинянам якісний український кінематограф.

Очільник Волинської кінокомісії Сергій ШараєвськийОчільник Волинської кінокомісії Сергій Шараєвський
 

«Я давно мав можливість подивитися цей серіал, я мав доступ до матеріалів. Трішки подивився серію про Маріуполь і вирішив далі не дивитися. Знав, що у нас тут буде показ, для того, щоб зараз мати вже оці перші і важливі враження. Тому я скажу так, що я не бачив його. Це хороший фільм, хороший серіал і я очікую справді таких сильних вражень. Очікую того, що це буде досить сильне кіно і воно має дуже потужний емоційний посил. Мене досить сильно тішить те, що хороший відгук, люди бажають це дивитися. Якщо раніше їх затягнути на українське кіно було складно. І видно, що в людей є оце внутрішнє почуття голоду до саме українського мистецтва, українського кінематографу», – каже Сергій.

Під час розмови з ключовими персонами цього кінопоказу зал наповнювався глядачами. Перед глядачами виступили продюсер серіалу, а також співорганізатори заходу. Слово взяв співзасновник громадської організації «Свідомі» Михайло Наход

Михайло Наход - співзасновник ГО «Свідомі»Михайло Наход - співзасновник ГО «Свідомі»
 

«Сьогодні ми будемо переглядати документальне кіно. І це не лише творчість, це не лише якісь особисті емоції. Це також дуже важливий внесок у нашу перемогу, тому що це фіксація доказів тих злочинів, які вчинив окупант. І ця фіксація буде матеріали для розслідування в міжнародних кримінальних судах. Хочу подякувати вам всім, що ви прийшли. Тому що для митців, людей творчих професій, це дуже важливо. Тому що вони роблять свій важливий внесок в нашу перемогу», – зазначив Михайло Наход.

Кіноперегляд розпочався й у залі запанувала тиша. Кожен присутній слухав та споглядав міні-серіал з величезною увагою, затамувавши подих. Те, про що йшлося на екрані – жахнуло і вразило кожного, адже люди розповідали про те, що довелося пережити і про шокуючі злочини рашистів, яка трапилася з ними. Багато хто з присутніх просто не зміг стримати сліз. 

Євгеній Мікоян - керівник проєктів ГО «Свідомі»Євгеній Мікоян - керівник проєктів ГО «Свідомі»
 Сльози та людські історії: у Луцьку показали документальний мінісеріал «Моя війна» (фото, відео) 

Після перегляду глядачі змогли поспілкуватися з головними героями міні-серіалу, поставити їм запитання та просто подякувати за все і обійняти.

Детальніше – дивіться у сюжеті: 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів