Поділитись:

Угорщина порушила міжнародне право, коли прийняла від РФ полонених українців, – омбудсмен

Середа, 21 червня 2023, 13:52
Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини
Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Угорщина порушує міжнародне право, коли веде переговори з РФ щодо повернення українських військовополонених, не інформуючи про це Україну.

Про це інформує «Українська правда».

Лубінець наголосив, єдиний орган, який має повноваження порушувати питання звільнення чи обміну українських військовополонених, – Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.  

Омбудсман підкреслив, що Україна не була поінформована про заплановану передачу Угорщині військовополонених. А звернень від угорської сторони, що вони готові приєднатися до мирних ініціатив або ж сприятимуть через свої контакти поверненню українських військовополонених, не було.

«Чи можна такі дії Угорщини трактувати, як порушення міжнародного гуманітарного права та порушення прав українських військовополонених? На мою думку – однозначно так.  

Чому це робить Угорщина? Вбачаю в цьому підігравання російській пропаганді, що нібито Україна не хоче забирати своїх військовополонених, що є абсолютно неправдою. Так, угорська влада дозволяє показати Росії, що якщо є ініціатива – росіяни готові віддавати військовополонених», – зазначив Лубінець. 

Водночас Україна відразу звернулася офіційно до угорської влади. Лубінець направив листа до омбудсмана Угорщини з вимогою, щоб у межах свого мандату він повідомив, у яких умовах вони проживають, яке до них ставлення.  

«Також звертаюся до Уповноваженої з прав людини РФ Тетяни Москалькової розібратися у цій ситуації та відповісти на логічні питання. Як так сталося, що 11 військовополонених української армії опинилися на території Угорщини? Чому про це не повідомили українську сторону? 

Додам, що Угорщині варто уникати маніпулятивних заяв у стилі Росії, а проявити більше конструктиву. Адже йдеться про життя людей, дотримання їхніх прав і свобод.  

Також звертаюся до Міжнародного інституту Омбудсмана (IOI), тим, щоб вони проаналізували та надали оцінку діям угорського Омбудсмана», – заявив Лубінець.

Нагадаємо: 8 червня РПЦ оголосила, що нібито за її посередництва Угорщині передали групу українських військовополонених із Закарпаття. Процес відбувся «в межах міжцерковної співпраці на прохання угорської сторони». 20 червня спікер Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомив, що трьох українських військовополонених, яких Росія незаконно передала Угорщині, вдалося повернути на територію України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
18 квітня 2024
13 квітня 2024
15:06
08 квітня 2024
29 березня 2024
28 березня 2024
22 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
01 березня 2024