Поділитись:

ISW: Міноборони росії змінило інформаційну політику про український контрнаступ

Середа, 21 червня 2023, 10:02
ISW: Міноборони росії змінило інформаційну політику про український контрнаступ

Фахівці Інституту вивчення війни помітили, що російське Міноборони змінило інформаційну політику щодо висвітлення контрнаступальних дій Сил оборони України.

Про це пише Українська правда, посилаючись на ISW.

В огляді зазначається, що українські війська провели контрнаступальні операції щонайменше на двох ділянках фронту 20 червня.

«Міністерство оборони Росії продовжує реагувати на українські контрнаступальні операції з відносно високим ступенем узгодженої риторики, що свідчить про те, що МО зробило висновки зі своїх минулих помилок в управлінні інформаційним простором під час попередніх українських контрнаступів», – зазначають аналітики.

У звіті інституту нагадують, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу виступив перед колегією Міноборони 20 червня і почав свою промову з обговорення українських контрнаступальних операцій на кордоні Донецької та Запорізької областей.

Також військові експерти додають, що 5 червня Шойгу заявив, що контрнаступ розпочався 4 червня, що збігається з попередньою оцінкою ISW щодо дати початку контрнаступу.

І зазначають: Шойгу також заявив, що українські війська здійснили 263 атаки на російські позиції з 4 червня, але заперечив, що українські війська досягли успіху на будь-якій ділянці фронту, всупереч наявним у відкритому доступі геолокаційним доказам просування українських військ.

На думку фахівців ISW, той факт, що Шойгу публічно і відносно спокійно обговорив контрнаступ (навіть незважаючи на типове для Міноборони заперечення українських успіхів), є помітним наслідком неспроможності Міноборони Росії підготувати єдину відповідь на українські контрнаступи в Харківській і Херсонській областях у 2022 році та паніки в російському інформаційному просторі, що виникла внаслідок цього, свідчить про те, що російський інформаційний простір певною мірою адаптувався і виніс уроки з минулих моментів інформаційного колапсу.

Основні висновки ISW за 20 червня:

  • Українські війська провели контрнаступальні операції щонайменше на двох ділянках фронту 20 червня.
  • Міністерство оборони Росії продовжує реагувати на українські контрнаступальні операції з відносно високим ступенем риторичної узгодженості, що свідчить про те, що МО РФ зробило висновки з минулих помилок в управлінні інформаційним простором під час попередніх українських контрнаступів.
  • Російські війська завдали ракетного та безпілотного удару по Україні 20 червня.
  • Російські війська продовжили дещо посилені наземні обстріли в районі Кремінної.
  • Російські та українські війська продовжили наземні обстріли в районі Бахмута.
  • Крім того, окупаційні війська РФ продовжили наземні обстріли вздовж лінії Авдіївка-Донецьк.
  • Українські війська продовжили контрнаступальні операції на адміністративному кордоні між Запорізькою та Донецькою областями.
  • Також Сили оборони продовжили обмежені наземні атаки на заході Запорізької області.
  • Кремль продовжує знижувати вимоги до проходження військової служби в Росії, намагаючись збільшити призов.
  • Росія прагне використати щорічний Міжнародний військово-технічний форум «Армія-2023» для диверсифікації та розширення своєї оборонно-промислової бази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів