Поділитись:

Макрон хоче на саміт БРІКС у ПАР, на якому чекають путіна

Вівторок, 20 червня 2023, 17:40
Макрон хоче на саміт БРІКС у ПАР, на якому чекають путіна

Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна підтвердила, що президент Еммануель Макрон хотів би бути запрошеним на серпневий саміт БРІКС – групи держав, до якої належать Бразилія, Росія, Індія, Китай та ПАР.

Про це повідомляє французька телерадіокомпанія RFI, пише «Європейська правда».

Французький президент хоче стати першим західним лідером, запрошеним на саміт БРІКС, заявила в понеділок пізно ввечері Колонна.

«Підтримувати діалог завжди позитивно, навіть якщо ми не в усьому погоджуємося», – сказала Колонна на пресконференції в Преторії, де вона зустрілася зі своїм південноафриканським колегою, міністром закордонних справ Наледі Пандором.

«Ми думаємо відверто – але це, очевидно, рішення, яке можуть прийняти тільки відповідні країни – про можливість продовження цього діалогу, чому б не на саміті БРІКС або в іншому форматі», – сказала французька міністерка.

Наступний саміт країн БРІКС у складі Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки, які залишаються близькими до Москви попри повномасштабне вторгнення кремля в Україну, відбудеться в Йоганнесбурзі 22-24 серпня.

У самітах БРІКС зазвичай беруть участь лідери п'яти країн. Якщо Макрон отримає запрошення, він стане першим західним лідером, який візьме участь у саміті.

Виступаючи на тій самій пресконференції в понеділок, південноафриканський міністр сказав, що запрошення Макрона не знято з порядку денного, але остаточне рішення залишається за президентом Сирілом Рамафосою як головою наступної зустрічі.

«Якщо це станеться, це буде нововведенням в рамках нинішньої моделі участі БРІКС, але це може посилити глобальний вплив форуму БРІКС», – сказав Пандор.

Нагадаємо: 17 березня Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна у зв'язку із ситуацією в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів