Поділитись:

Блокада поставок вугілля з Донбасу – диверсія проти України, – журналіст

Понеділок, 13 лютого 2017, 17:40

Український журналіст Сергій Головньов, що зараз блокувати вивіз вугілля з окремих районів Донецької і Луганської областей у жодному разі не можна.

Про це він написав у Facebook.

"Блокувати зараз вивіз вугілля з ОРДЛО – це або тупість, або диверсія проти України", – зазначив журналіст.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: МІНЕНЕРГЕТИКИ ІНІЦІЮЄ ВВЕДЕННЯ НАДЗВИЧАЙНОГО СТАНУ ЧЕРЕЗ БРАК ВУГІЛЛЯ

З його слів, для того, щоб законтрактувати і привезти вугілля в Україну з ПАР, Австралії чи В'єтнаму потрібно не менше двох місяців. Зараз на складах п'яти антрацитових ТЕС умовно 850 тис тонн вугілля. При економії вони спалюватимуть 40 тис тон на добу. Цього, запевнив Головньов, вистачить на 20 днів.

"Не буде половини маневрової потужності, потрібно буде знижувати виробіток АЕС, збільшувати спалення газового вугілля, яке також стає дефіцитним. Деякі міста будуть без опалення. Так, частину Дніпра опалює Придніпровська ТЕС Ахметова. А Краматорськ – муніципальна Краматорська ТЕЦ. Що будуть казати адепти блокування, коли по всій країні почнуться віялові відключення?" – йдеться у дописі.

До того ж, пояснив журналіст, якщо Україні потрібн вугілля, то треба було контрактувати його у постачальників влітку. Адже обсяги значні, тому вугілля доведеться купувати за найвищими цінами.

Сергій Головньов також назвав 4 варіанти дій для вирішення проблеми:

"1. Народним депутатам Семенченку і Парасюку можна заблокувати Верховну Раду, поки та не прийме антимонопольний закон, яким монополію ДТЕК буде визнано законодавчо. А Ахметову доведеться продати частину своєї генерації. Щоб у нього було не 75 % у тепловій генерації, а принаймні – не більше 35 %.
Теж саме у видобутку вугілля, де у нього більше 70 %.
2. Можна заблокувати НКРЕКП, поки та не відмінить формулу "Роттердам+". З тими ж аргументами можна заблокувати Адміністрацію Президента.
3. Можна дочекатись весни і тоді вже блокувати всі залізничні переходи на Сході – принаймні для країни загроз буде менше, тому що з закінченням зимового періоду знизиться споживання електроенергії.
4. Можна блокувати Міненерговугілля, чи "Центренерго" – поки державна генерація не переведе дві свої антрацитові ТЕС на вугілля газової групи. З тими ж вимогами можна блокувати офіс ДТЕК, у якого три антрацитові ТЕС".

Журналіст навів приклад з років Другої світової війни:

"Фінляндія, коли не отримала підтримки із Заходу у війні зі Сталіном, замирилась із Союзом, щоб отримувати від СРСР вугілля, метал і зерно.
Цим вона не зраджувала своїх загиблих. Вона робила так для збереження своєї державності. Бо поки ти країна-жебрак, Сталін чи Путін обов'язково тебе зжеруть", – написав він.

Сергій Головньов переконаний, що блокада вугілля з окупованих територій не призведе до закінчення воєнних дій. Так само, як і не зробить Україну багатшою, а ворогів – біднішими.

Своєю чергою, колишній член НКРЕКП та експерт в сфері енергетики Андрій Герус запевнив: альтернатива є. З його слів, Україні потрібно близько 9 млн тонн на рік марки А. Замінити їх можна так:

  • "Переобладнання станцій з марки А на марку Г. Найпростіше та найдоцільніше це зробити на двох блоках Зміївської ТЕС. Це мінус 1 млн тонн вугілля марки А. На це потрібно близько 6 місяців і вже було обіцяно це зробити у 2016 році. Але результатів ніяких і нова обіцянка це зробити у 2017 році.
  • В Україні є так званий "Бурштинський енергетичний острів", який від'єднаний від об'єднаної енергетичної системи (ОЕС) України і приєднаний до європейської. Є технічна можливість "розвернути" в ОЕС України 3 блоки Бурштинської ТЕС загальною потужністю 600 МВт. Таким чином, ці блоки, що працюють на марці Г, можуть замінити блоки на марці А. Це ще мінус 1,5 млн тонн вугілля марки А.
  • Закупівлі вугілля по імпорту. Тариф у квітні-травні 2016 року, коли ввели Роттердам, дозволяв купувати вугілля по 55-60 доларів. У портах Туреччини таке вугілля коштувало 50-52 долари. Тобто можна було закуповувати імпорт для диверсифікації. Але компанії цього не зробили і ціна пішла вгору. Менеджерські помилки компаній не повинні оплачуватися споживачами", – пише "Новое время".

Як пояснив експерт, формула Роттердам+ працює на обидві групи вугілля: дефіцитну А та профіцитну Г. Отже, надприбутки щодо Г, мали би бути спрямовані на закупівлю марки А (за винятком Донбасенерго – у них немає станцій на марці Г). За рік портова інфраструктура дозволяє перевалювати 5 млн тонн вугілля марки А.

  • "Вугілля – лише ресурс для виробництва електроенергії. Можна імпортувати готову електроенергію. Але у нас це мабуть, єдиний такий ринок, де імпорт неможливий – закритий регулятором. Але від імпорту виграє споживач, бо конкуренція працює на його користь.
  • Взагалі можливий імпорт потужністю біля 4 ГВт, а навіть без Росії Україна може імпортувати потужність до 0,5-1 ГВт, це заміщає близько 2 млн тонн вугілля.
  • Варто також зауважити, що у 2016 році оптова ціна електроенергії у Європі була нижчою, аніж в Україні.
  • Сумарно ці заходи можуть дати заміщення 9,5 млн тонн вугілля марки А, тобто більше, аніж річна потреба".

Також можуть бути доцільникми ще декілька заходів:

  • "Інтеграція з європейською системою за допомогою Вставок Постійного Струму, які встановлюються на кордоні ОЕС України та Бурштинського острова. Коли повна інтеграція з Європою вимагає до 10 років, цей проект може бути реалізований за 3 роки і давати можливість віддавати дешеву електроенергію Енергоатому вночі та імпортувати електроенергію з Європи у разі такої потреби.
  • Вчасне формування запасів вугілля на незнижуваному залишку. Маючи постійно на складах 2-3 місячний запас вугілля, Україна може впевнено почуватися за будь-яких обставин".

На думку Геруса, передусім формування енергетичної незалежності від поставок з ОРДЛО, а не цілковита відмова. Заходи, які запропонував експерт, потребуватимуть певних фінансових ресурсів. Але торік всі українські споживачі вже додатково заплатили за формулою "Роттердам+" понад 10 млрд грн, коли мало піти формування незалежності від зони АТО.

А поки наступні 1-1,5 місяця ОРДЛО – єдиний реальний варіант поставок вугілля марки А, – переконаний Герус.

Надрукувати
мітки:
коментарів