Поділитись:

Що виявили під шаром ікони з волинського храму (фото)

П'ятниця, 16 червня 2023, 22:39
Що виявили під шаром ікони з волинського храму (фото)

Під час реставрації ікони з храму Казанської ікони Божої Матері села Гряди Володимирського району дослідники виявили другий шар релігійного образу. Це ікона з трьох хронологічних проміжків із трьома сюжетами.

Про це розповів Суспільному провідний науковий співробітник Нововолинського історичного музею Юрій Велінець.

З його слів, новий відкритий шар – це поки невідома ікона з образом Ісуса Христа початку XX століття. Перше зображення – це ікона «Моління про чашу» середини XX століття. Під її шаром раніше виявили ікону «Воскресіння Христового» XVIII століття, котра намальована на дереві.

Як зазначив Юрій Велінець, під час відновлення, яким займається реставратор Артем Погрібний, прослідковувалися тенденції незрозумілих сюжетів перших двох ікон.

«Ми вже це перекопіювали ікону середини 20 століття на іншу дошку і приступили до подальшого розкриття. Коли почали відкривати, то з'ясувалося, що це лик не пов'язаний з іконою, що відкрита знизу. Це ще один посередній шар. В якому він саме зображенні – чи це погруддя, чи зображення в повний зріст, ми ще не знаємо», – каже науковець.

Що виявили під шаром ікони з волинського храму (фото) 

Як додав Юрій Велінець, це ікона з трьома релігійними сюжетами, проте є ймовірність, що є четверте невідкрите зображення.

Надрукувати
мітки:
коментарів