Нові правила AliExpress: як зміняться для українців ціни на товари

Понеділок, 13 лютого 2017, 16:00

Торговий онлайн-майданчик AliExpress з 7 лютого змінив правила доставки товарів в Україну. Тепер кожній посилці будуть присвоювати трекинговий номер, який дозволяє відстежувати її переміщення.

Нововведення зараз активно обговорюють учасники спільнот, які присвячені покупкам на цьому майданчику. Всіх цікавить одне: як позначиться запровадження нових правил на вартості товару? Приводом для змін стали інциденти, пов'язані з втратою або крадіжкою посилок. Раніше посилки не відстежувалися, але стабільно приходили. Але ситуація змінилася, коли тисячі посилок стали зникати, не знаходячи своїх власників. Тисячі покупців сперечалися з продавцями і в підсумку повертали свої гроші. Винахідливі співвітчизники навчилися, отримавши безтрековую посилку, відкривати і вигравати суперечки, стверджуючи, що вони нічого не отримали. І з кожним місяцем відсоток обману зростав, – повідомляє UBR.

Тепер для України безкоштовної доставки не буде. Вона і раніше не була повністю безкоштовною, але зате дуже дешевою. Така бехтермінова доставка вигідна як покупцеві, так і продавцеві. Адже її вартість настільки мала, що продавець включав її в ціну товару, і це було практично невідчутно для покупця.

Забезпечити посилки трек-номерами можливо тільки завдяки підвищенню цін. Деякі експерти стверджують, що вартість товарів в інтернет-магазинах, які торгують через AliExpress, через трекінг номерів не зміниться. Нібито конкурентне середовище не дозволить підвищити ціни, найімовірніше, вони залишаться на колишньому рівні. У цих інтернет-магазинів досить маржі, щоб "зашити" вартість трек-номера в свої витрати. Але тим не менше, для продавців безкоштовна доставка перетворилася на конкурентну перевагу.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: "УКРПОШТА" ПРАЦЮЄ НАД СТВОРЕННЯМ ДЕШЕВОГО СЕРВІСУ ДОСТАВКИ З ALIEXPRESS

Знавці ринку електронної комерції стверджують, що нововведення додасть комфорту покупцям. Споживач зможе оперативно стежити за тим, де перебуває його посилка, а трекинговий номер також дозволяє митним службам отримати інформацію про те, що є в посилці, кому вона відправлена ​​тощо.

Наші співвітчизники стали частіше користуватися закордонними інтернет-магазинами. Це пов'язано з бажанням раціонально використовувати час і гроші, а також з вибором кращого асортименту потрібного товару. У 2016 році українці купували в інтернеті значно активніше, ніж в попередні роки. За грудень 2016 року у AliExpress, за даними Similarweb, було 29,9 млн. Візитів від резидентів України роком раніше цей показник становив 16 млн.

Дотримуючись тенеденції, поштові оператори "Укрпошта", "Нова Пошта", meestexpress і meest china, зацікавлені в якісному обслуговуванні клієнтів і доставці численних посилок з Китаю, впроваджують в роботу нові технології і послуги.

Що купують українці на AliExpress? Дуже популярні жіночі та чоловічі сумки, гаманці, рукавички, шарфи, дитячі іграшки, китайський чай і косметика, сонцезахисні окуляри, аксесуари для авто та ін. Для порівняння, жителі Росії найбільше купують електроніку і одяг, а США – штучне волосся і перуки.