Поділитись:

Навчання українських льотчиків на F-16 може початись цього літа

Понеділок, 12 червня 2023, 23:32
Навчання українських льотчиків на F-16 може початись цього літа

Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен вважає, що українські льотчики можуть розпочати підготовку до польотів на винищувачах F-16 американського виробництва вже цього літа.

Про це пише Європейська правда.

Раніше Нідерланди заявляли, що мають намір розпочати підготовку українських пілотів «якомога швидше», але не уточнювали, коли таке навчання може розпочатися. 

«(Початок навчання – ред.) цього літа – це наша амбіція. І ми побачимо, наскільки це реалістично», – сказала очільниця Міноборони Нідерландів.

Два джерела на умовах анонімності повідомили Reuters, що навчання розпочнеться з двох груп по 12 українських пілотів, які вже мають досвід польотів на радянських винищувачах МіГ.

Міністерка додала, що «коаліція винищувачів» прагне розгорнути програму навчання льотчиків з України на F-16 протягом наступних шести місяців. Імовірним місцем навчання буде Данія, яка має необхідні авіаційні симулятори.

За словами Оллонгрен, до програми навчання льотчиків долучаться Бельгія і Люксембург, а Франція і Велика Британія запропонували свою допомогу.

Нідерланди поки не ухвалили остаточного рішення щодо запиту Києва на надання літаків F-16, додала міністерка. Водночас, за її словами, винищувачі наблизять Україну до військового потенціалу НАТО, що «дуже важливо для майбутнього».

«Коли війна закінчиться, Україна повинна бути здатною захистити себе, щоб стримати Росію від нових спроб. І я думаю... що українці також це розуміють. Це дуже потужна система озброєнь. Це дуже потужний потенціал. Але вона не буде доступна найближчим часом, і президент Зеленський, звичайно, знає про це, – сказала вона.

Зазвичай, щоб стати льотчиком винищувача в Нідерландах, потрібно приблизно 2,5 року. Та американський посадовець, який говорив із Reuters на умовах анонімності, сказав, що навчання базовим навичкам керування F-16 досвідченого українського льотчика може зайняти всього чотири місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів