Поділитись:

Життя у воді: що відбувається на Херсонщині після підриву Каховської ГЕС (відео)

Понеділок, 12 червня 2023, 19:31
Життя у воді: що відбувається на Херсонщині після підриву Каховської ГЕС (відео)

Чимала частина Херсонської області досі залишається у руках ворога. Здавалося, що обстріли це найстрашніше, що може бути на цій землі. Однак, той злочин який вчинили російські нелюди 6 червня можна прирівняти до використання тактичної ядерної зброї.

Йдеться про підрив Каховської ГЕС, який спричинив справжній екоцид: тисячі будинків та господарств опинилися у воді, сотні тисяч українців були змушені евакуйовуватися. Окрім того, в біді опинилися тварини, яких теж екстрено рятували. Затоплення дісталася і самого Херсона. Мешканці кількох районів міста були змушені виїхати, або перейти до сусідів на верхні поверхи багатоповерхівок, – йдеться в сюжеті телеканалу  «Конкурент TV».

«Було страшно. Ми досить не чекали, що вода близько підійде. Ми не чекали, що вона аж так зайде до нас в селище декілька вулиць і людей доведеться евакуйовувати. До нас не дійшло, ми живемо ось тут от. Ми трохи вище виходимо, а там люди нижче і виходу до міста немає. Тільки на лодках. Ми не чекали такого. Що буде стільки води», – каже місцева жителька Світлана.

Голова квартального комітету селища Зимівник розповідає, ситуація складна. Вода продовжує прибувати. Чимало людей змушені покидати рідні домівки, інші готуються до приходу води, закладають будинки мішками з піском.

«Спочатку йде вода. Ніхто не думав, що вода дійде до будинків. Від мене ліворуч. Тут зовсім не було води. Зараз все все десь простягається на кілометрів 2 до корабельного району кругом заповнена вода. Вода підступає кожного дня і і сьогодні ще десь на півметра піднявся рівень води. Затоплено у нас 3 вулиці ліворуч і праворуч від мене. Деякі будинки перший поверх повністю залитий водою. Деяких навіть дачні приміщення. Деякі люди виїхали, деякі на других поверхах. Реакція в людей різна. Коли ще трошки затоплено ще не так. А коли вже геть і люди виходять в чому стояли, звичайно дуже важко. А ще важче дивитися, коли стіни будинків падають у воду і їхні речі, одяг отак от течією просто пливе», – розповідає голова квартального комітету селища Зимівник Наталя.

Нині постраждалим херсонцями потрібно усе: від одягу, продуктів і до газових балонів та інших речей. Людям необхідні як і продукти і моральна підтримка.

Допомагати жителям Херсонщини одразу взялися тисячі волонтерів. Необхідні речі постраждалим вже на другий день після катастрофи повезли і волонтери громадської організації «Свідомі» із Луцька Тарас Шкітер та Михайло Наход.

Зокрема вони доставили допомогу сім’ям, що зазнали біди у селищі Зимівник, що під Херсоном. Волонтери спільно з організацією Global Empowerment Mission надали евакуйованим людям сотні «сімейних» пакунків із речами першої потреби: засобами гігієни та харчами.

«Ось такими дорогами доставляють гуманітарну допомогу підтоплених сіл і міст Херсонщини. Це західна околиця Херсона неподалік Чорнобаївки і аеропорту. Ось по такій дорозі мусили їхати, тому що нормальні асфальтовані шляхи до багатьох населених пунктів затоплені і підїзд туди неможливий», – розповідає Михайло Наход.

До слова, за інформацією Херсонської військової адміністрації, рівень затоплення в області поступово зменшується. Все ж у воді залишаються сотні населених пунктів, зокрема в окупованій частині регіону звідки продовжують евакуйовувати людей, навіть під обстрілами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів