Пес Патрон і компанія: історії тварин, що стали відомими під час війни (фото)

Неділя, 11 червня 2023, 20:30

Тварини, що стали відомими під час війни, щоденно підіймають настрій українців у соцмережах та старанно виконують свою роботу.

Про це пише УП.Життя.

Вони рятують людей, знешкоджують боєприпаси, допомагають волонтерам, «розповідають» про війну мільйонам підписників та навіть беруть участь у важливих міжнародних переговорах. Їх заслужено називають тваринами-талісманами, бо війна змінила життя кожного, і чотирилапих зокрема. 

Це і домашні улюбленці, які пережили обстріли разом з господарями, і справжні рятівники, які допомагають зберегти життя. Пухнасті друзі приносять позитивні емоції в сувору реальність. Крім того, відомі тварини з України уособлюють незламність духу українців. 

Хто тримає цей район? Пес Патрон!

 

 Пес Патрон зумів підкорити серця українців своєю важливою працею. 

Відомим Патрон став наприкінці березня 2022 року, після того, як його світлину у бронежилеті розмістили співробітники ДСНС. Читачі назвали Патрона "головнокомандувачем розмінувальних операцій". Собака допоміг знешкодити чимало вибухонебезпечних предметів.

Хоча пророкували Патрону зовсім інші здобутки. Породистий джек-рассел-тер'єр був подарунком для сина сапера, і мав  здобувати перемоги на виставках. Але славу він таки здобув: навіть більше, аніж усі інші собаки, адже рідко хто зможе похвалитись статусом "Пальмового пса".

 

Зараз Патрон продовжує виконувати свою місію, отримує почесні нагороди, має власний блог і тік-ток та навіть є героєм мультсеріалу від ДСНС про мінну безпеку.

Інфлюенсер української культури – кіт Степан

Харківський блогер кіт Степан закликає берегти культуру рідного краю та розвиває свій Instagram на потіху не лише українців, а й іноземних підписників. 

 

Родом кіт Степан з Північної Салтівки. Після кількох днів у підвалах під обстрілами власниця вирішила виїхати разом з пухнастим другом у безпечніше місце – Степан переїхав у Францію. Згодом вусатий блогер повернувся до Львова. Зараз кіт нарешті живе у рідному Харкові, чому неймовірно щасливий.

"Цьогоріч весняні селфі з квіточками не на французьких пляжах, а на харківських галявинах. Замість моря –  рідна побита Салтівка. Попри жахливі пейзажі мій дім розквітає, а я радію і муркочу на травичці", – ділиться Степан в Instagram.

 

А нещодавно кіт Степан заручився зі своєю подругою  – кішкою Стефанією, що неабияк повеселило читачів. 

Кішка-мем: Глорія з Бородянки

Бойову кицю Шафу (Глорію) врятували з 7 поверху зруйнованої будівлі у Бородянці, яку обстріляли окупанти. Для цього працівники ДСНС знайшли та доправили з іншого міста необхідну для порятунку тварини спецтехніку. Волонтери назвали кішку Шафою, на честь знаменитої вцілілої шафки в Бородянці. 

 

Пошуки господарів Шафи виявились ще тим квестом: одразу 12 людей запевняли, що саме вони є сім’єю киці. Згодом таки знайшлась справжня і єдина власниця, яка надала світлини з домашнім улюбленцем та розповіла, що кішку звати Глорія.

 

Під час авіаудару тварина сховалася, тому господарі не знайшли її. Після лікування, Шафа-Глорія таки повернулась до спокійного, але вже зіркового життя зі своєю власницею.

Спершу хатня кішка стала справжнім героєм мемів, її незадоволена мордочка "розлетілась" соцмережами. Шафа відновилась після порятунку і у своєму блозі показує, що буває не лише лютою, а й дуже милою.

 

Пес Марік з Маріуполя: чотирилапий дипломат

 

Міністр закордонних справ України Дмитра Кулеби прихистив цуценя, яке вдалося врятувати з Маріуполя. Марік вже навіть встиг стати «дипломатом» та поспілкуватись з іноземними партнерами.

«Сьогодні так склалося, що Марік був у мене на роботі, коли приїхав гість. Звісно, він теж захотів привітати мого колегу та друга Джеймса. В буквальному сенсі Марік аж підстрибував від радості.І собача інтуїція його не підвела: за результатами переговорів є прогрес і щодо зброї, зокрема в частині авіаційної коаліції, і щодо відновлення України, і щодо необхідних рішень на саміті НАТО у Вільнюсі», – ділиться Кулеба.

 Кішка Хлоя, що передає настрій кожного

 

Пані Хлоя під час обстрілу Києва російськими ракетами перебувала з господарями в укритті у метро. Світлина її відомого грізного погляду була зроблена у ніч на 1 червня 2023 року.

Українці зауважили, що кішка просто транслює їхні думки, бо як пишуть користувачі у мережі: «Зараз всі ми трошки Хлоя». 

Травень видався важким для мешканців Києва фізично та морально, через часті нічні повітряні тривоги.

Тож зрозуміло, чому у Хлої була така люта мордочка, а соцмережі захопила «хлояманія».

Собака Ніколь: кудлата провідниця із «Укрзалізниці»

 

Собака Ніколь допомагає залізничникам евакуювати пасажирів із небезпечних областей. 

Власниця собаки – провідниця, яка знайшла цуценя на вокзалі. З того часу  Ніколь стала вірною подругою та колегою провідниці. А коли розпочались евакуації –  розрадою та психологічною поміччю.

У тваринки є Instagram, де помітно, що вона є справжньою улюбленицею пасажирів, адже запобігає стресу та переживанням. 

Найда – рятівниця на воді

Вівчарка-водолаз Найда працює разом з черкаськими рятувальниками.  

 

Чотирилапа є частиною групи пошукових, водолазно-рятувальних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління ДСНС. 

Блискавично швидко вивчивши необхідні команди, собака навчилась приходити на допомогу людям, які тонуть. Тепер "пухнастий водний патруль" справно виконує свої обов’язки.

"Вона не тільки є фахівцем Служби порятунку на воді, але й для кожного із нас залишається вірною друзякою", – розповідають працівники ДСНС.  

Макарівській Хатіко  пес Ріні

 

Вірний собака породи акіта-іну Ріні з Макарова майже місяць чекав господарку на ґанку їхнього будинку. На жаль, власниця Ріні так і не повернулась по свого улюбленця, як виявилось згодом – вона трагічно загинула під час окупації. 

Пес відмовлявся іти зі свого місця за будь-яких намагань волонтерів. Нова любляча господарка дізналась про Ріні з соцмереж та знайшла собаку на його незмінному посту. Кілька днів жінка їздила зі смаколиками до песика.

На жаль, Ріні померла від старості. Її власниця вирішила допомогти ще одній собаці з притулку і прихистила песика з Дніпра, якого покинули під час війни.

Хаскі Буча з Бучі

 

Поліціянти знайшли собаку у звільненій від російської окупації Бучі. Патрульний помітив песика у наскрізь простріляному автомобілі, той спав на уламках скла. 

Чоловік порадився з дружиною та вирішив допомогти собаці і забрати додому. Назвали хаскі на честь врятованого міста. 

Пес Крим з Дніпра

 

Собаку Крима врятували у Дніпрі. Внаслідок ракетного обстрілу у ніч на 29 вересня загинула вся сім’я, на місці будинку буквально утворилась вирва, живим залишився лише пес – він сидів на руїнах і чекав на господарів. 

Песика забрали волонтери, які виявили, що той серйозно постраждав. Майже за півтора місяця після порятунку у собаки зупинилося серце.

Українці вважають пса Крима символом скорботи.

Кішка Аза: пухнаста мешканка напівзруйнованої підстанції

 

Кішка Аза разом з працівниками енергооб'єкта пережила удари росіян. Після 9 авіаударів киця залишилась жити в своєму домі та виконує роботу психотерапевта в колективі.

"Вона живе на підстанції вже 9 років. Має 3 групу з електробезпеки з п’яти можливих.  Добре розуміється на будові підстанції, бо щоночі обходить її вздовж і впоперек. Дотримується правил безпеки і не пошкодила жодного приладу", – розповідають на сторінці НЕК "Укренерго".

Волонтер пес Барон 

Подружжя волонтерів знайшло Барона під час однієї з евакуацій, коли врятували цуценят. Серед чорних песиків один вирізнявся блискучим золотистим забарвленням і одразу припав до серця зоозахисникам. 

Тепер зоозахисна організація UAnimals вважає собаку своїм талісманом. Барон разом із господарями допомагає евакуювати тварин із "гарячих" точок.

 

Нещодавно зоозахисники поділились зворушливою історією, пов’язаною з Бароном. Команда евакуації перевозила врятованих тварин із Донеччини в притулок у Хотині Чернівецької області.

Коли вони зупинилися перепочити по дорозі та випустили Барона погуляти, він повернувся не сам, а з четвіркою цуценят. Найімовірніше, їх просто кинули при дорозі.

"Ось так випадково завдяки Барону ми врятували ще чотири життя. Цуцики, разом з іншими евакуйованими тваринами, вирушили у Хотин. Там про них подбають, ми впевнені на 100%", – додають волонтери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: