Поділитись:

Пенсії для обраних: хто отримує 2000, а кому платять 100 000 (відео)

Неділя, 11 червня 2023, 13:43
Пенсії для обраних: хто отримує 2000, а кому платять 100 000 (відео)

У 2023 році розмір пенсій в Україні може коливатися в межах від 2 093 грн до 20 930 грн на місяць. 93 % пенсіонерів отримували пенсію на загальних підставах, тобто 4236 грн. Тобто більшість отримує дуже малі виплати, тоді як незначна меншість – дуже великі.

Про це розповів головний редактор сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» Андрій Лучик в програмі «Слово редактору» на телеканалі «Конкурент TV».

Як пише «Економічна правда», в Україні складно знайти людину, яка б назвала державне забезпечення на старості гідним та справедливим. За даними Пенсійного фонду, середній розмір пенсії 1 квітня становив 5 238 грн або 143 долари. За даними Мінсоцполітики, на початку 2023 року в Україні було 10,68 млн пенсіонерів. Більшість з них, 9,89 млн або 93 %, отримували пенсію на загальних підставах, тобто за законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». На початку 2023 року середній розмір виплат, які розраховуються для 93 % пенсіонерів, становив 4236 грн. Хоч розмір пенсій в Україні у 2023 році може коливатися в межах від 2 093 грн до 20 930 грн на місяць.

«Загалом середня пенсія в Україні нагадує анекдот про середню температуру в лікарні: більшість отримує дуже малі виплати, тоді як незначна меншість – дуже великі», – зазначає Андрій Лучик.

Поки уряд розмірковує, як удосконалити пенсійну систему для більшості, в Україні продовжує існувати пенсійна система «для меншості». За роки незалежності в країні утворилися спеціальні пенсійні режими. Вони діють для окремих категорій громадян, для яких виплати розраховуються не за загальними правилами, а за набагато вигіднішими. Часто такі люди отримують право на більш ранній вихід на пенсію, який може не залежати від віку.

За даними Мінсоцполітики, в Україні діє кілька спеціальних пенсійних режимів:

  • для колишніх військових та силовиків;
  • для «чорнобильців»;
  • для колишніх прокурорів;
  • для колишніх держслужбовців;
  • для колишніх суддів.

Одні з найвищих пенсій – у суддів. Всього в Україні є трішки більше як три з половиною тисячі суддів-пенсіонерів. І їхня середня пенсія становить понад 96 тисяч гривень.

Україна не унікальна в тому, що встановлює спеціальні пенсійні режими для окремих категорій громадян. Така практика поширена у світі. Є великий ризик того, що не всі українці, які виїхали за кордон під час повномасштабного вторгнення, повернуться.

«А це значить, що не буде робочих рук, які в тому числі здійснюватимуть відрахування в Пенсійний фонд. А це своєю чергою значить, що знову влада буде змушена йти на непопулярні кроки: збільшення пенсійного віку, зменшення розміру пенсій», – зауважує Андрій Лучик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів