Поділитись:

В ООН нарешті прокоментували підрив Каховської ГЕС: кого звинувачують

Середа, 07 червня 2023, 19:06
В ООН нарешті прокоментували підрив Каховської ГЕС: кого звинувачують

В ООН підрив Каховської ГЕС назвали «наслідком російського вторгнення до України»втім, прямо не сказали, що саме РФ спричинила трагедію. Організація аргументувала це тим, що «не має доступу до незалежної інформації, щоб перевірити, як катастрофа сталася».

Про це йдеться на сайті організації, – пише ТСН.

Антоніу Гутерреш заявив журналістам у Нью-Йорку, що щонайменше 16 000 людей вже втратили домівки, запевнивши, що вони і партнери надають допомогу постраждалим районам, зокрема питну воду, таблетки для очищення та інші важливі речі. 

Він назвав підрив ГЕС «монументально гуманітарною, економічною та екологічною катастрофою та трагедію», яка «є ще одним прикладом жахливої ​​ціни війни для людей. Шлюзи страждань переповнюються вже понад рік, і це має припинитися, разом із усіма нападами на цивільних осіб та інфраструктуру».

«Перш за все я закликаю до справедливого миру відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї», – підсумував він.  

За прогнозами ООН, становище України стане ще гіршим. Очікується, що «нагальні гуманітарні потреби зростуть, оскільки паводкові води рухатимуться найближчими днями». 

«Дамба є ключовим джерелом для сільського господарства та іригації. Це – масштабний удар по сектору виробництва харчових продуктів... якому вже завдано значної шкоди», – сказав Гутерреш, висловивши занепокоєння через те, що вода швидко переміщує наземні міни та інші смертоносні боєприпаси в райони, які вже оголошені безпечними.

Нагадаємо: в ніч проти 6 червня росіяни підірвали Каховську ГЕС на Херсонщині. В результаті підриву греблі під загрозою затоплення опинилися села в правобережній частині Дніпра – а це аж 80 населених пунктів.

В «Укргідроенерго» заявили, що через підрив Каховська ГЕС зруйнована повністю. Водночас заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що російські окупанти вдалися до підриву Каховської ГЕС, аби стримати заступ українських військ. Проте ворог не зможе досягти своїх цілей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 березня 2024
05 лютого 2024
19 січня 2024
02 грудня 2023
23 листопада 2023
03 листопада 2023
21 серпня 2023
20 серпня 2023
01 серпня 2023