Поділитись:

Чехія купує для України обладнання для очищення води і генератори

Вівторок, 06 червня 2023, 17:18

Чехія закупить обладнання для очищення води і передасть його Україні.

Також у Чехії готують генератори, щоб передати у знеструмлені райони. Про це урядовий уповноважений Чехії з питань відновлення України Томаш Копечний розповів Суспільному, коментуючи підрив росіянами Каховської ГЕС.

«Почнемо з екології та засобів для очищення води. Це те, що ми плануємо відправити якнайшвидше. Їх треба буде десь купити. У нас немає систем, готових до такого сценарію, до такої загрози, які можна було б відправити з державного резерву, але ми працюємо над тим, щоб купити їх і відправити в постраждалі райони», – сказав Копечний.

Щодо генераторів, то представники Чехії підготували план, як відправити якомога більше генераторів, розповів чеський посадовець. За його словами, після того, як пік повені пройде, багато районів матимуть серйозні пошкодження енергетичної інфраструктури, а отже, будуть відрізані від електропостачання навіть після покращення ситуації.

«Тому ми почали готувати генератори, які будуть корисними для населених пунктів, для домівок людей, а також для заводів, які постраждають від цього», – сказав Копечний.

Які загрози підриву росіянами Каховської ГЕС

За словами Копечного, багато місяців тому, коли з'явилися перші ознаки того, що у Росії може бути намір підірвати Новокаховську греблю, було зроблено багато аналізів щодо потенційних наслідків. І зараз ця загроза почала матеріалізуватися в кількох напрямках.

  • По-перше, це сама загроза сотням, якщо не тисячам людських життів, які можуть бути втрачені через затоплення населених пунктів. “Тож, звичайно, ми знаємо, що кілька десятків населених пунктів постраждають від самого затоплення”, — сказав посадовець.
  • По-друге, це матиме величезний вплив на водопостачання мільйонів людей в області та прилеглих районах. Отже, це матиме довготривалі наслідки для забезпечення водою для зрошення, а також для особистого користування мільйонів людей, і не сьогодні, не наступного тижня, а на роки вперед, сказав Копечний.
  • По-третє, це також матиме довготривалий вплив на доступність води в Криму та на всіх південних територіях України, включно з тимчасово окупованими регіонами.
  • По-четверте, це матиме довготривалий вплив на енергетичний сектор України, який ще треба буде точно прорахувати і виміряти. Як це вплине на енергопостачання, особливо в зимовий період.
  • І п'яте — і це найбільший, скажімо так, глобальний ризик, який всі спостерігають, — прямий зв'язок між охолоджувальними потужностями, які забезпечує Каховська гребля, та атомною електростанцією в Запоріжжі. Тож усі ці речі матимуть вплив на населення.
  • Шостий пункт — підрив на дамбі матиме довготривалий вплив на екологічну систему на великій території України. "Тож екологічний вплив буде просто невимірним. Звичайно, мова буде йти про види тварин, які вимруть. Йтиметься про забруднення, з яким доведеться боротися протягом, можливо, навіть не років, а десятиліть. Тож це буде однією зі сфер, на яких також зосередиться Чехія", — сказав чеський посадовець.

«Це, звичайно, тактичний оперативний крок росіян, який, порушує всі конвенції саме тому, що він є невибірковим стосовно цивільного населення і як такий, що завдає величезної шкоди не тільки критично важливій інфраструктурі, а й життю тисяч людей», — сказав Копечний.

За його словами, підрив Каховської ГЕС повинен сприйматися і розглядатися як ще один воєнний злочин Росії проти України, проти цивільного населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 лютого 2024
19 лютого 2024
23 січня 2024
25 грудня 2023
20 грудня 2023
29 листопада 2023
16 листопада 2023
06 листопада 2023
23 жовтня 2023