Поділитись:

У селі під Луцьком волонтери сплели понад 2,5 гектара маскувальних сіток (фото, відео)

Понеділок, 05 червня 2023, 16:27
У селі під Луцьком волонтери сплели понад 2,5 гектара маскувальних сіток (фото, відео)

Волонтери осередку «Патріотки» Боратинської громади від початку повномасштабного вторгнення РФ сплели понад 25 тисяч квадратних метрів маскувальних сіток.

Про це розповів «Суспільному» представник волонтерського осередку Руслан Лопушан.

Сітки плетуть розміром 5x5 метрів. Один такий виріб двоє волонтерів з досвідом можуть зробити за годину

Зі слів Руслана Лопушана, спершу всі приносили матеріали для сіток з дому, згодом – закупляли благодійники. Серед охочих допомогти – місцеві підприємці, які приходять сюди у робочий час.

Матеріали допомагають закупляти благодійникиМатеріали допомагають закупляти благодійники
 

«Двоє досвідчених волонтерів її можуть десь за годину зробити. Спочатку заплітають дівчата те, що на рамці. Тоді перевертаємо сітку. Знову заплітаємо. Знов два метри, і тоді ще метр йде підйом», – каже Руслан Лопушан.

Волонтер Руслан ЛопушанВолонтер Руслан Лопушан
 

До процесу тричі на тиждень доєднуються жителі громади. Разом з іншими волонтерами допомагають плести сітки вчителі й учні Боратинського ліцею.

Сітку плетуть у ліцеї села БоратинСітку плетуть у ліцеї села Боратин
 

Зі слів вчительки Інни Гордовської, символічно, що пристосували для роботи приміщення спортзалу, оскільки зараз на фронті є колеги, зокрема вчитель фізкультури.

«Якщо є можливість, то стараємось 15-20 хвилин, але, щоб вони допомогли нашим хлопцям – захистили. Після уроків стараємось так само», – каже освітянка.

Долучають і вчителі, і школяріДолучають і вчителі, і школярі
 

Стрічки для створення маскувальної сітки, розповіла волонтерка Олена Пасенко, використовують стандартного розміру – чотири сантиметри.

Готовий вирібГотовий виріб
 

«Основний колір – зеленуватий, олива, щоб максимально був схожий до природних кольорів, але додаємо вкраплення коричневої стрічки. Техніку спростили як могли, що дітвора приходить і 5 клас, і 8-ий, і 11-й клас»,– сказала волонтерка.

Волонтерка Олена Пасенко плете сіткуВолонтерка Олена Пасенко плете сітку
 

Сітки плетуть в одній техніці в оливковому та коричневому кольорах, розповіла волонтерка Катерина Гольченко.

«Ось такий формат: почали плести зимові сітки. Нам сказали, що вони можуть бути рідші, ніж зелені, того що снігу у нас було небагато цього року. Берете і просто через три ячеєчки перевертаєте», – каже волонтерка.

Як додав волонтер Руслан Лопушан, до готового виробу кріплять мотиваційні дитячі малюнки, потому наклеюють фірмовий шеврон волонтерського осередку «Патріотки» і відправляють захисникам на передову.

Готова сітка від «Патріоток» – на позиції військовихГотова сітка від «Патріоток» – на позиції військових
 

Як розповідало Суспільне у квітні, найбільшою сіткою, яку волонтери осередку "Патріотки" в Боратині сплели на замовлення військових, мала розмір 10x10 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів