Поділитись:

Російська влада не координує дій на операції в Бєлгородській області, – ISW

Понеділок, 05 червня 2023, 07:41

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) вказують на те, що в росії на різних щаблях влади не узгоджують дій і не знають, як реагувати на події в Бєлгородській області росії.

Про це йдеться в щоденному звіті ISW, – повідомляє Українська правда.

У звіті вказують, що «Російський добровольчий корпус» (РДК) та «Легіон Свободи Росії» (ЛСР) 4 червня здійснили черговий обмежений рейд до Бєлгородської області і, як повідомляється, продовжують діяти у прикордонному російському населеному пункті.

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков підтвердив, що в Новій Таволжанці йдуть бої, хоча Міністерство оборони росії стверджує, що підрозділи Західного військового округу і Прикордонної служби РФ завдали удару по українській диверсійно-розвідувальній групі поблизу населеного пункту, в результаті чого вона була змушена відступити.

За повідомленням так званих військових російських блогерів і ЗМІ, диверсійно-розвідувальна група з 20 осіб увійшла в Нову Таволжанку і залишалася там.

Експерти також повідомляють, що Гладков відповів на вимогу РДК і ЛНР провести переговори про обмін захопленими російськими військовополоненими. Спочатку він погодився на зустріч, а потім відмовився.

Аналітиків інституту підсумовують: дисонуюча реакція росії на обмежений рейд у Бєлгородській області та повідомлення про нього продовжують наводити на думку, що російське керівництво ще не вирішило, як реагувати на ці обмежені рейди.

«Суперечливі повідомлення з офіційних російських джерел про ситуацію в Бєлгородській області та очевидне особисте рішення Гладкова відповісти на дії РДК і ЛСР свідчать про те, що Міноборони і Гладков не координують свої дії у відповідь на рейди», – зазначають в огляді.

На думку експертів, реакція (російської влади, – ред.) була зосереджена в основному на інформаційних ефектах, і немає жодних ознак того, що російське керівництво визначило ширшу політику запобігання подальшим обмеженим рейдам у прикордонні регіони росії.

Також зазначається, що лишається незрозумілим, чи організовує російська влада евакуацію у відповідь на ці дії, хоч Гладков стверджував, що 4 000 мешканців уразливого району наразі перебувають у пунктах тимчасового розміщення у зв'язку з евакуацією.

Фахівці наголошують: обмежені рейди та обстріли кордону в Бєлгородській області все частіше стають центром критики на адресу російського військового керівництва.

Відтак, засновник ПВК «Вагнера» Євген Пригожин продовжував використовувати ситуацію в Бєлгородській області для критики МО РФ 3 і 4 червня, зокрема, критикуючи відсутність реакції з боку міністра оборони РФ Сергія Шойгу, генерал-полковника Олександра Лапіна і начальника російського Генштабу генерала армії Валерія Герасимова.

Крім того, Пригожин заявив 4 червня, що українські сили, можливо, відновили позиції в південно-західній частині Бахмута, підтвердивши неодноразові українські повідомлення про те, що українські сили утримують позиції на південно-західній околиці міста.

Пригожин заявив, що, за деякими неперевіреними повідомленнями, українські сили встановили спостережні пости на південно-західній околиці Бахмута.

Основні висновки ISW за 4 червня:

  • РДК і ЛСР здійснили черговий обмежений рейд до Бєлгородської області 4 червня і, за повідомленнями, продовжують діяти у прикордонному російському населеному пункті.
  • Гладков відповів на вимогу РДК і ЛСР провести переговори про обмін захопленими російськими військовополоненими.
  • Дисонуюча реакція Росії на обмежений рейд у Бєлгородській області та повідомлення про нього свідчать про те, що російське керівництво ще не вирішило, як реагувати на ці обмежені рейди.
  • Обмежені рейди і прикордонні обстріли в Бєлгородській області все частіше стають приводом критики на адресу російського військового керівництва.
  • Російські війська знову атакували Україну за допомогою безпілотників і крилатих ракет іранського виробництва 4 червня, що стало четвертим днем ударів по Україні поспіль.
  • Пригожин заявив 4 червня, що українські сили, можливо, відновили позиції на південному заході Бахмута, підтвердивши неодноразові українські повідомлення про те, що українські сили утримують позиції на південно-західній околиці міста.
  • Як українські, так і російські сили стверджують, що вони досягли обмежених територіальних успіхів на лінії Куп'янськ-Сватове.
  • Російські війська провели обмежені наземні атаки навколо Бахмута та Мар'їнки.
  • Українські сили проводили локальні наземні атаки і, за повідомленнями, досягли обмежених тактичних успіхів у західній частині Донецької області та східній частині Запорізької області.
  • МО Росії подало проєкт урядової постанови, яка більше не вимагатиме особистої присутності у військкоматі для взяття на військовий облік.
  • Російські чиновники продовжують використовувати схеми "відпочинку" та "реабілітації" для депортації українських дітей з окупованих територій до Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів