Поділитись:

Найчастіше – падають з дерев: з якими травмами влітку лучани потрапляють до лікарні

Неділя, 04 червня 2023, 17:08
Найчастіше – падають з дерев: з якими травмами влітку лучани потрапляють до лікарні

Влітку травм за кількістю трапляється не менше як зимою, а їхня складність переважно важча, тому, що це травми – високоенергетичні. Тобто, отримані у ДТП, при падінні з висоти тощо.

Про це розповів завідувач відділення ортопедії і травматології Клінічної лікарні Тарас Куровець.

«Починаючи з квітня, з обрізання дерев і закінчуючи збиранням горіхів поступають до нас пацієнти з травмами внаслідок падіння з висоти. Були такі, які падали з вишні, черешні, сливи, яблуні, а один пацієнт у минулому сезоні сказав, що впав з горіха», – розповідає медик.

Літом активність людей збільшується. Ті, хто займається мотоспортом, велоспортом, футболом, волейболом та під час занять іншими видами спорту і не підготовлені до цих занять, отримують переломи, пошкодження сухожилків, суглобів та інші травми.

Лікар ортопед-травматолог Леонід Шеремета зазначає, що зараз дуже популярні електросамокати, які наразі, до жодного виду транспорту не віднесені, тому збільшилася кількість травм при їхньому використанні. А ще багато травм літом трапляється під дією алкоголю на відпочинку.

«Зараз у нас у відділенні лікується пацієнт. У нього високоенергетична травма, отримана внаслідок ДТП. Важкий рідкісний перелом. Ще дві пацієнтки впали із велосипеда. В однієї – багатоуламковий перелом, інша, 70-річна жінка, підвернула ногу. Пацієнт О. грав у футбол, порвав звʼязки. 57-річного пацієнта З. поносили коні, отримав переломи. Всі пацієнти прооперовані, – наводить приклади лікар ортопед-травматолог Олександр Шкльода.

«На жаль, зараз травми, в основному дуже важкі. Коли я починав свою трудову діяльність таких травм майже не було. Це свідчить про збільшення механічних засобів швидкісних режимів. Також, збільшується тривалість життя. Люди старшого віку малоактивні і не приділяють належної уваги своєму здоровʼю. Відбуваються вікові зміни, розвивається остеопороз і вони, при найменшому травмуванні отримують переломи, – відзначає Тарас Куровець,– але, ми йдемо в ногу зі світовими і європейськими тенденціями.

Лікарі розповідають, що зараз оперують людей і в 90 років, і в 95.

«Звертаються з переломами шийок стегна 80-річні та 90-річні. Ми виконуємо їм ендопротезування. Цих людей не можна «списувати». Вони були активними: ходили, рухались. Якщо є така можливість, то чому не використати? З такими травмами у людини перспектива – це життя у ліжку. А це – найгірше. Коли людина лежить і не рухається – вона повільно вмирає. Життя коротке, тому незалежно від віку, воно має бути якісним, комфортним і здоровим», – переконаний завідувач відділення ортопедії і травматології Тарас КуровецЬ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
09:14