Поділитись:

У Луцькому храмі пояснили, чи обов'язково стелити лепеху на Трійцю

Автор: Максим Косюр |
П'ятниця, 02 червня 2023, 11:51
У Луцькому храмі пояснили, чи обов'язково стелити лепеху на Трійцю

Цієї неділі, четвертого червня, в Україні відзначатимуть одне з головних християнських свят – День Святої Трійці. Яке позначає появу Всевишнього в усіх трьох іпостасях: у вигляді Бога-Отця, у вигляді Бога-Сина й у вигляді Бога-Святого Духа. Традиційно в цю неділю заведено стелити у дома татарське зілля.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили поцікавитися, чи обов'язково стелити лепеху вдома та звідки пішла ця традиція.

За роз'ясненнями ми звернулися до Волинської єпархії Православної церкви України. Отець Віталій розповів, що традиція таки не є обов'язковою, проте несе в собі дуже багато сакральних сенсів.

«Насамперед важливу роль відіграє не тільки зелень, а взагалі зелений колір. На богослужінні храм прикрашають зеленими тканинами, а священники служіть в зелених ризах. Колір зелені – це колір життя та символ того, що життєдайність Святого Духа, третьої особи святої Трійці, своїм диханням та благодаттю підтримує та животворить все на світі», – розповідає священник.

Протоієрей Віталій СобкоПротоієрей Віталій Собко

Він також зауважив, що оздоблювання будинків зеленню – дуже давня традиція. Багато хто вважає, що у православну віру звичай прийшов з язичництва, але, за його словами, згадки про озеленення на честь Трійці з'явилися ще у Старому заповіті, а робили це на честь одержання Мойсеєм Десяти заповідей. Стелити саме лепеху вдома необов'язково, тут важлива наявність зелені, як символу пришестя Святого Духа.

«Цей звичай не є обов'язковим, це проста традиційний елемент, якщо його немає, то нічого страшного в цьому нема», – каже Отець Віталій.

Крім того, у неділю, четвертого червня, у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці відзначають храмовий празник і з самого ранку там відбуватимуться урочисті богослужіння:

  • 7.00 – освячення води й зілля на соборному майдані;
  • 7.30 – Божественна літургія;
  • 9.00 – літургія (у верхньому храмі);
  • 11.30 – літургія для дітей у нижньому храмі;
  • 17.00 – вечірня з акафістом;

Нагадаємо: Православна церква України переходить на новий календар. Зміни торкнуться святкування Різдва та низки інших свят. За таке рішення проголосували єпископи на архієрейському соборі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024