Дослідили, які регіони справді "годують" Україну

П'ятниця, 10 лютого 2017, 12:44

Україна з кожним роком все більше перетворюється на справжню аграрну країну.

Зокрема завдяки зусиллям окремих областей держави, яких саме – досліджувала Економічна правда.

"Зернові" монстри

У 2015-2016 маркетинговому році Україна встановила декілька нових рекордів. Перший – експорт 39 млн тонн зерна, попередній рекорд у минулому сезоні був побитий на 13 %. Ймовірно, що ненадовго, адже у сезоні 2016-2017, за прогнозами уряду, це досягнення буде перевершене.

Врожай – рекордні 65,9 тисяч тонн. Лідери у зборі зернових – Полтавська та Вінницька області. На їх території виростили 17 % усіх зернових країни за 2016 рік. Хоча, насправді, частка цих регіонів у вирощенні зернових, навіть порівняно з 2013 роком, суттєво не змінилася – вони традиційні лідери галузі.

Що ж до Полтавщини, то її мешканцям уже можна висувати свого кандидата на посаду президента і створювати свій клан. Враховуючи, що на території області чимало нафтогазових свердловин і гірничо-збагачувальні комбінати, Полтавщина може оголошувати себе "першою" годувальницею країни.


"Олійниці" країни

Однією з найбільш вагомих складових аграрного експорту є зовнішня торгівля соняшниковою олією. Протягом 2011-2016 років питома вага цієї продукції в загальній структурі експорту товарів і послуг з України збільшився з 4,6 % до 10,2 %.

Лідери у вирощенні соняшнику – Харківська, Дніпропетровська, Кіровоградська та Миколаївська області. Тут у 2016 році виросло майже 40 % українського соняшнику.

Недарма саме компанія "Кернел", для якої експорт олії є ключовим бізнесом, була першою українською компанією, яка з початку війни зуміла розмістити єврооблігації – на 500 млн доларів.


Хто годує Україну овочами

2016 рік у зборі овочевих культур не став рекордним, зібрали врожаю наші аграрії на 2,2 % більше, ніж минулого року. Одноосібним лідером тут є Херсонщина. Після окупації Криму її частка у вирощенні овочів зросла з 11,8 % до 13,6 %. Факт її лідерства вже давно широко використовується в рекламі продукції з помідорів.

Картопляний край

"Досить скиглити, беріть лопату і садіть картоплю, капусту…". Цей відомий вислів належить великому "класику" – екс-прем'єру Миколі Азарову. Тоді, весною 2011 році, коли його перебуванню в Україні нічого не загрожувало, він розповідав журналістам, як з жінкою в городі вирощує картоплю.

Пізніше журналісти з Forbes.ua виявили, що у сім'ї Азарова є інтереси в картопляному бізнесі, а в селі Семиполок Чернігівській області у екс-прем'єра є потужності для зберігання картоплі на 10 тисяч тонн.

Урожай картоплі, яку так полюбляв "копати" Азаров, цього року в Україні виріс майже на 5 %. Але все одно менше, ніж в тому ж 2013 році. Лідери з вирощення картоплі – Вінницька, Київська та Львівська області. У цих областей у 2016 році зібрано близько 23 % української картоплі. Однак, не варто забувати, що в Україні широко розповсюджене непромислове вирощення картоплі.


Цукрові лідери

Знову Вінниччина і Полтавщина в авангарді. Тут було зібрано 34 % урожаю цукрового буряка 2016 року. Урожай цукрового буряку у 2016 році виріс порівняно з іншими культурами найбільше – на цілих 34,3 %.

2016 рік став рекордним за багатьма показниками. До рекордного показника з експорту зернових та соняшникової олії додалася найбільша за всю історію цифра з експорту цукру — майже 466 тисяч тонн.

Україна продовжує нарощувати експортний потенціал. І якщо згадати, що аграрна продукція є основним експортним товаром України, то виходить, що "годують" Україну Вінницька і Полтавська області – як валютно виручкою, так і хлібом з олією.