Поділитись:

Титулований волинський спортсмен проміняв весло на автомат (фото)

Середа, 31 травня 2023, 13:33
Титулований волинський спортсмен проміняв весло на автомат (фото)

У лавах Нацгвардії служить титулований волинський весляр.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці військової частини 1141 Національної гвардії України.

«Зараз найважливішою є перемога у війні, а спортивні перемоги прийдуть у мирному житті», – каже гвардієць Антон.

Він – майстер спорту з веслування на байдарках і каное. Перші спортивні успіхи здобув у рідному Ковелі на Волині. На його рахунку більш ніж 20 перемог у чемпіонатах України в 2006-2012 роках. У складі української збірної на чемпіонаті Європи в 2011 році фінішував п’ятим, на чемпіонаті світу того ж року – шостим. Має добру сотню медалей і відзнак.

Титулований волинський спортсмен проміняв весло на автомат (фото) 

В останні роки Антон уже не виступав як спортсмен, а готувався передавати свої знання і вміння молодшим веслувальникам – навчався в аспірантурі за спеціальністю «Олімпійський професійний спорт». Однак війна завадила цим планам. Тоді вирішив відкласти захист кандидатської дисертації до мирних часів і приєднався до лав Національної гвардії України, де служить на контракті.

«Зараз важливіше бути частиною Сил оборони, а ступінь кандидата наук я зможу здобути після перемоги. Хочеться, щоб мій дворічний син ріс у мирній країні», – каже Антон.

Титулований волинський спортсмен проміняв весло на автомат (фото) 

За його словами, якості, які виховує спорт, на військовій службі дуже допомагають. 

«Веслування – тяжка і наполеглива робота над собою. Вона вчить тому, що легких перемог не буває. Спорт виховав і загартував мене. Він дав мені все. Навіть дружину, яку я зустрів завдяки йому. Вона – майстер спорту з волейболу», – говорить гвардієць.

Служба в Нацгвардії подобається йому тим, що тут, як і в спорті, результату добиваються злагодженими колективними діями:

«Я багато разів виступав на змаганнях з веслування у складі двійок і четвірок. Тепер на навчаннях із тактики ми відпрацьовуємо дії такими самими малими бойовими групами – двійками і четвірками. Як і в спорті, для успіху потрібна злагодженість і відчуття один одного».

Антон переконаний: спорт ніколи не був поза політикою, оскільки він є одним зі способів представити свою країну світові. І українська школа веслування – як одна з найсильніших у світі – завжди була візитівкою нашої держави. Вона і сьогодні демонструє помітні успіхи. 

Однак війна сильно б’є по спортивній сфері, багато веслувальників позбавлені можливості тренуватися, – каже він: 

«Тренувальні бази з веслування на сході і півдні працювати не можуть. Сильно постраждала і підготовка нових поколінь спортсменів, бо багато юніорів виїхали за кордон із матерями. А в інших країнах мають можливість тренуватися далеко не всі. Минулого року тренер збірної України з веслування опинився в рідному Херсоні в окупації і мусив з великими труднощами із сім’єю добиратися на підконтрольну територію, щоб продовжити тренувати команду».

Титулований волинський спортсмен проміняв весло на автомат (фото) 

За словами Антона, спорт заживе повноцінним життям тільки після вигнання окупантів з української землі:

«Багато спортсменів приєдналися до Сил оборони. Є і мої земляки з Ковеля, які тримали весло, а тепер зі зброєю в руках воюють на сході. Для нас зараз найважливішою є перемога у війні, а спортивні перемоги прийдуть у мирному житті».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів