Поділитись:

Показали виверження австралійського вулкана поблизу Антарктиди (фото)

Середа, 31 травня 2023, 03:12

Супутник Copernicus Sentinel-2 Європейського космічного агентства (ESA) зафіксував ще одне виверження австралійського стратовулкана Моусон-Пік на острові Герд вперше за останні десять років. 

Це один із двох діючих вулканів Австралії поблизу Антарктиди, розповідає The Guardian, – передає УП.Життя.

Острів Герд безлюдний та знаходиться приблизно за 4 100 км на південний захід від австралійського міста Перт та за 1 500 км на північ від Антарктиди.

Потік лави на острові є частиною виверження, що вперше сталося понад десять років тому. Його джерелом вулканологи назвали верхню мантію Землі, що знаходиться приблизно на 45 кілометрах нижче поверхні.

Звіти, зібрані Глобальною програмою з дослідження вулканів Смітсонівського інституту (Smithsonian Institution) в США, свідчать, що чинний лавовий потік є частиною «епізоду виверження», яке триває з вересня 2012 року. 

Вчені припускають, що старовулкан Моусон-Пік віком від 750 тис. до 500 тис. років. 

Доктор Тереза ​​Убіде, дослідниця вулканів та ад’юнкт-професорка Університету Квінсленда, сказала: «Цей вулкан вивергається з початку 20 століття. Те, що відбувається, є цілком нормальним явищем».

Науковиця зауважила, що острів Герд відомий як внутрішньоплитний вулкан, оскільки знаходиться всередині тектонічної плити, а не на її краю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів