Поділитись:

У Волинському госпіталі ветеранів війни поранені бійці вчаться заново говорити (фото, відео)

Неділя, 21 травня 2023, 15:08

У Волинському обласному госпіталі ветеранів війни фахівці відновлюють мовленнєву активність військовослужбовців.

Про це розповіла Суспільному завідувачка відділення реабілітації Антоніна Криштальська.

25-річний боєць Олег Солодуха відновлює мову та мовлення після поранення.

До початку повномасштабного вторгнення лучанин жив розміреним цивільним життям: працював заступником керуючого в одному з магазинів. Каже: активно займався спортом – бігав, брав участь у марафоні і готувався продовжити цю справу.

Захищати країну пішов торік у вересні. Полігон, поводження зі зброєю і робота в команді – цього вчили у Житомирі, каже хлопець. Далі – у бій.

 

Поранення отримав у Білогорівці Луганської області 14 грудня минулого року. Втратив пам'ять. Стабілізували стан, – каже Олег, – у госпіталі Краматорська, знає це з розповідей побратимів. Потім були лікарні Дніпра, Луцька, Львова.

«В мене було кульове поранення в плече і щелепу. У Львові мені скріпили щелепу, на місце не поставили. Операції не робили. Ніс зламаний. Глухий на праве вухо», – розповідає Олег.

 

Хлопець потрапив у стаціонар Волинського обласного госпіталю ветеранів війни по медичній евакуації з обласної лікарні у важкому стані, – розказує завідувачка відділення неврології Інна Ніколайчук.

«Там переломи були в голові кісток – виличної кістки. І нижньої щелепи. І плечової кістки. Логоневроз. Повністю глухота на праве вухо. Хлопець був закритий, з порушенням мови, погана дикція була, тривожний стан, настрій, увага», – описує стан пораненого бійця лікарка.

З бійцем почали займатися психологи, психіатри та невропатологи – ожили м'язи мімічні, хлопчина ожив, – каже Інна Ніколайчук.

 

У відділенні реабілітації з військовослужбовцем працювали ерготерапевти і логопеди, – каже завідувачка Антоніна Криштальська. Далі – робота з терапевтом мови і мовлення.

 

Для викладачки Наталії Журавльової заняття з Олегом – перший досвід роботи з бійцем. Жінка має десятирічний досвід викладання сценічної мови. На базі освітнього хабу Волині, – каже, – розробили курс голосотворення і відновлення мови. Зараз практикують.

Військовослужбовець Олег Солодуха каже, що деякі вправи вдаються йому важко, бой де навантаження на щелепу, а деякі, навпаки, – легко. Говорить: це мотивує і хочеться працювати ще і ще, щоб навчитись заново говорити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 березня 2024
29 лютого 2024
16 січня 2024
09 січня 2024
31 грудня 2023
10 грудня 2023
08 листопада 2023
23 жовтня 2023
31 серпня 2023
08 серпня 2023