Поділитись:

У МОН розповіли, як виживають переміщені виші

Неділя, 21 травня 2023, 06:12
У МОН розповіли, як виживають переміщені виші

В Україні внаслідок повномасштабного вторгнення РФ перемішено 44 заклади вищої освіти. Їхні втрати є критичними. Через брак коштів на фінансування перед вишами зараз стоїть завдання вижити.

Про це в етері токшоу «Новий відлік» сказав гендиректор фахової передвищої та вищої освіти МОН Олег Шаров, – передає Суспільне.

Відповідаючи на питання, наскільки перемішені виші втратили в якості Шаров сказав: «Звичайно, їхні втрати є критичними. У нас переміщених зараз 44 заклади вищої освіти. Це приблизно із 300. Багато. Хоча, якщо брати кількість студентів, то кількість студентів, порівняно, невелика. Тому що у нас не були переміщені заклади вищої освіти Харкова, Запоріжжя, Дніпра. Ці залишилися на місцях».

Він додав, що також переміщені виші з Херсона та Миколаєва, а Харківський університет внутрішніх справ залишається, переважною частиною, у Харкові. Хоча певна частина вишу працює в інших містах.

«В усіх тих закладах, що переміщені, навчається приблизно 7-8% студентів. І для них, звичайно, умови навчання змінилися кардинально. І можна прямо сказати, що тут якість постраждала дуже серйозно. Що стосується інших закладів – по-різному», – сказав освітянин.

За словами Шарова, заклади вищої освіти в тилових регіонах дотримуються сьогодні або навчання аудиторного, або різноманітних змішаних моделей навчання.

Заклади вищої освіти в Харкові, в Запоріжжі не можуть сьогодні фізично працювати в аудиторіях – навчання відбувається дистанційно.

«Ну, що сказати? Там, де четвертий рік поспіль дистанційне навчання – якість від цього страждає. Це означає, що вже є студенти, які як вступили в університет, так перші кілька місяців походили на заняття в 19-20 роках і з того часу аудиторію бачили епізодично. І, безумовно, це надалі буде мати наслідки», – сказав він.

Шаров зазначив, що у МОН розраховують, що молодь, яка розуміє, в якій ситуації вона опинилась, «виходячи на практичну фахову діяльність, буде своїми зусиллями неформальною освітою наздоганяти якісь із тих втрат, які вони отримали».

Фінансування релокованих вишів

За словами Шарова, бюджету майже ні на що не вистачає, тому завдання, яке сьогодні можна ставити перед закладами вищої освіти – вижити.

«Сказати, що держава сьогодні спроможна фінансувати розвиток закладів вищої освіти було б не дуже чесно. Але те, що стосується переміщених закладів, то хоча б держава продовжує фінансування: заробітну плату, за можливістю – комунальні послуги, стипендії студентам... А далі – дуже велика подяка нашим міжнародним партнерам. Бо партнери насамперед підтримують переміщені заклади вищої освіти», – сказав освітянин.

Він зазначив, що практично кожен переміщений виш сьогодні має свою власну історію міжнародної співпраці, де іноземні партнери надають їм допомогу. В тому числі і пряму допомогу, повʼязану із грошима, із можливістю ремонту, будівництва, купівлею обладнання.

Додав, що ніхто не кинув переміщені заклади посеред поля. Їх прийняли наші університети і коледжі. Дозволяють використовувати свою матеріальну базу, гуртожитки. За потреби підтягують викладацький склад, дають прихисток студентам. А іноземні партнери дозволяють переміщеним університетам зберігати свою спроможність і готуватися до повернення в свої регіони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів