Поділитись:

Інтермодальні та мультимодальні перевезення

Середа, 17 травня 2023, 11:01
Інтермодальні та мультимодальні перевезення

Для доставки вантажів використовуються інтермодальні та мультимодальні перевезення. Такі  види транспортування мають певні особливості, про буде йти мова далі у статті.

Розглянемо, чим інтермодальні перевезення відрізняються від мультимодальних.

  1. Особливості інтермодальних перевезень

При організації такої доставки клієнт укладає декілька контрактів із транспортними фірмами, кожна з яких несе відповідальність за певну стадію транспортування. Вибір найкращого маршруту, регулювання процесу перевезення та контактування з менеджерами компаній покладається безпосередньо на власника товару.

Інтермодальним перевезенням властиві:

  • самостійність пошуку клієнтом виконавців з потрібними транспортними засобами;
  • складання маршруту, внесення корегувань і контроль власником вантажу;
  • величезний пакет документації, зокрема кілька контрактів.

Результат переважно залежить від успіху спланованих кроків замовника. Головними видами транспорту вважаються залізничний, морський, авіаційний, автомобільний. 

  1. Особливості мультимодальної доставки

Під час таких перевезень за доставку вантажу несе відповідальність одна організація, застосовуючи різні транспортні засоби, зокрема морський, авіа, автомобільний і залізничний. Відносини між замовником і перевізником регулюються однією укладеною угодою. Отже, відповідальність повною мірою покладається на одну фірму, незалежно від виду транспортного засобу, що буде використовуватися. Замовники обирають мультимодальну доставку, оскільки вона передбачає транспортування вантажу від дверей до дверей. Компанія-перевізник обирає найоптимальнішу схему руху транспортного засобу та укладає угоди з різними підрядниками. 

  1. Відмінності між цими видами транспортування вантажів

При мультимодальному перевезенні послуги надає одна компанія, а при інтермодальному клієнт співпрацює з різними підрядниками. 

Негативним моментом інтермодальної доставки є загальна відповідальність на цілісність вантажу, що розподіляється між компаніями. При пошкодженні чи інших неприємних ситуаціях важно з'ясувати, хто в цьому винен.

Мультимодальне перевезення не потребує оформлення значного пакета документів. Інтермодальне передбачає підготовку багатьох документів і угод з різними організаціями.

Безліч комерційних компаній не бажають ризикувати цінним вантажем. Тому доставка зазвичай покладається на одну надійну компанію з багаторічним досвідом. Отже, перевагу віддають саме мультимодальному способу транспортування. Тут укладається лише один контракт, за умовами якого всю відповідальність несе один перевізник.

Надрукувати
мітки:
коментарів