Поділитись:

Кількість убитих і поранених через агресію РФ в Україні сягає майже 24 тисячі осіб, – ООН

Понеділок, 15 травня 2023, 23:24
Кількість убитих і поранених через агресію РФ в Україні сягає майже 24 тисячі осіб, – ООН

Кількість жертв серед цивільного населення в Україні за останні місяці зросла до найвищого рівня – 23600 вбитих і поранених. 

Про це заявив у понеділок на засіданні Ради Безпеки ООН, на якому обговорюється гуманітарна ситуація, спричинена російською війною, заступник Генсека ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс, повідомляє кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

За словами Гріффітса, від початку повномасштабної російської агресії зафіксовано 23 600 жертв (убитими й пораненими) серед цивільного населення, хоча «фактичні втрати, ймовірно, набагато вищі».

Він також нагадав про ракетні обстріли російською армією складів гуманітарної допомоги в Одесі, мобільного шпиталю Товариства Червоного Хреста в Миколаєві, внаслідок яких було знищено гуманітарні вантажі та життєво важливе медичне обладнання.

Заступник генсека ООН зазначив, що в першому кварталі цього року гуманітарну допомогу в Україні отримали майже 3,6 млн осіб. Ідеться про грошові виплати, продовольство, медичні послуги тощо, зокрема приблизно 280 тис. осіб отримали різну допомогу в прифронтових районах.

«Найбільшою проблемою залишаються перешкоди для доступу до всіх районів у Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях, які на цей момент перебувають під військовим контролем російської федерації», – додав він.

За його словами, росія жодного разу не дала можливості доставити гуманітарну допомогу громадам уздовж лінії фронту в окупованих районах.

Гріффітс також нагадав, що на сьогодні з українських портів у рамках Чорноморської зернової ініціативи вивезено понад 30 млн тонн вантажів, з яких понад 600 тис. тонн пшениці доставлено Всесвітньою продовольчою програмою в рамках підтримки гуманітарних операцій у Афганістані, Ефіопії, Кенії, Сомалі та Ємені.

Останній аналіз ФАО показує, що за останні дванадцять місяців світові ціни на зернові впали майже на 20%. У квітні ціни на пшеницю досягли найнижчого рівня з липня 2021 року, зокрема й через експорт українського збіжжя. Водночас нині «спостерігається скорочення обсягів експорту з чорноморських портів України через складну динаміку в Спільному координаційному центрі, створеному відповідно до цієї Угоди 22 липня минулого року в Стамбулі», до якого входять представники України, Туреччини, ООН та росії, відзначив він.

Водночас на переконання заступника генсека, зусилля щодо реалізації зернової ініціативи «будуть продовжені й сконцентровані найближчими днями».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів