Поділитись:

Марсохід Perseverance знайшов на Марсі сліди бурхливої ​​річки

Субота, 13 травня 2023, 04:16
Марсохід Perseverance знайшов на Марсі сліди бурхливої ​​річки

Нещодавно марсохід NASA Perseverance надіслав на Землю зображення, на яких помітні ознаки того, що на Марсі колись протікала бурхлива річка.

Про це пише Obozrevatel.

Є всі підстави вважати, що ця річка була більш швидкою та глибокою, ніж всі виявлені раніше. Вона, ймовірно, була частиною великої водної артерії, яка впадала у в кратер Єзеро – цю територію марсохід досліджував кілька років тому. 

Науковці докладають всі зусилля, щоб знайти ознаки життя мікроорганізмів, що, можливо, збереглися на Марсі.

Марсохід Perseverance має на меті дослідження осадових порід, які розташовані на висоті 250 метрів та нагадують місця, де колись текла вода. Вчені шукають відповідь на питання: чи ця ймовірна вода текла неглибокими потічками, чи була частиною потужної річкової системи? Останні фото марсоходу збільшують можливість вірогідності останньої гіпотези.

«Фото неначе вказують на річку, яка активно рухається та несе багато сміття. Чим сильніший потік води, тим легше він здатний переміщувати великі шматки матеріалу», – наголосила Ліббі Айвз, докторантка Лабораторії реактивного руху NASA в Південній Каліфорнії, США.

Вигнуті смуги шаруватої породи вчені виявили багато років тому. Їх було видно здалеку з космосу, але Perseverance нарешті зміг надіслати детальні зображення.

Є версія, що такий рельєф створила потужна річка на кшталт Міссісіпі, що тече, звиваючись ландшафтом та утворює піщані намиті острівці. За словами дослідників, ці марсіанські «береги» з часом зрушилися та зруйнувалися, а колись були набагато вищими.

«Вітер діяв, немов скальпель, зразаючи верхівки цих відкладень. На Землі теж є подібні відкладення, але вони не настільки відкриті, як на Марсі», – зазначив Майкл Лемб з Каліфорнійського технологічного інституту, фахівець з річок і співробітник наукової групи Perseverance.

Фото марсоходу показує ізольований пагорб, що складається з осадових порід, які тягнуться вгору. Науковці висувають багато теорій щодо цих пагорбів, але багато з них вважають, що це також ознаки наявності річкового ландшафту.

На відстані 450 метрів від ділянки Skrinkle Haven розташована височина під назвою Pinestand. Тут марсохід виявив шари осадових порід, висота яких сягає 20 метрів.На відстані 450 метрів від ділянки Skrinkle Haven розташована височина під назвою Pinestand. Тут марсохід виявив шари осадових порід, висота яких сягає 20 метрів.
 

Місія Perseverance була надіслана на Марс у пошуках доказів, які б підтвердили наявність на планеті ознак давніх мікроорганізмів. У подальшому вчені збиратимуть марсіанське каміння та пил для досліджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
20 квітня 2024
12 квітня 2024
28 березня 2024
21 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
29 лютого 2024
28 лютого 2024