Науковці зі Швеції оцифрують козацькі кораблі, щоб захистити памʼятки від російських ракет

П'ятниця, 12 травня 2023, 01:14

Науковці зі Швеції приїхали до Запоріжжя, щоб оцифрувати українські козацькі човни на випадок знищення пам’яток російськими окупантами.

Про це пише Суспільне.

«Я тут для того, аби допомогти нашим колегам з національного заповідника «Хортиця» документувати човни, які є важливою складовою українського культурного спадку», – зазначає науковий директор Музею Васа (Стокгольм) Фред Хокер.

У межах проєкту оцифрують піднятий у 1999 році козацький човен, бригантину, яку дістали у 2004 році, дубель-шлюпку і байдак, які витягли у 2005-му.

«Вони важливі, бо свідчать про історію човнобудування саме на Дніпрі. Вони є зразками приблизно одного періоду і дуже яскраво ілюструють саме цей відтинок історії», – додає Хокер.

 

Цей проєкт обговорювався ще задовго до початку повномасштабного вторгнення, та постійно відкладався. Шведські науковці згадали лист, знайдений в архівах: він був написаний королем Карлом ХІІ до Пилипа Орлика.

«У цьому листі він обіцяв Пилипу Орлику, що Швеція буде завжди підтримкою та захистом України. І ми відчуваємо, що маємо дотримуватись цієї обіцянки»

Протягом кількох днів в ангарі фотографи робили моделі за допомогою фотограмметрії — коли комп’ютер опрацьовує фотографії, знаходить спільні «мітки» і «зшиває» зображення у єдину модель. На її створення знадобилося до 2000 знімків лише одного козацького човна.

Отриману інформацію надалі будуть опрацьовувати на спеціальних комп’ютерах у Києві та у Швеції, на що знадобиться декілька місяців, – додає Фред.